Торстейн Ейрікссон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Торстейн Ейрікссон
Народився 970
Помер 1004
Вінланд
Країна  Ісландська Вільна держава
Діяльність мандрівник-дослідник
Батько Ерік Рудий
Брати, сестри Лейф Еріксон, Торвальд Ейрікссон і Фрейдіс Еріксдоттір
У шлюбі з Гудрід Торб'ярнардоттір

Торстейн Ейрікссон (давньоскан. Þórsteinn Eiríksson; ? — ?) — скандинавський мореплавець, молодший з трьох синів Ейріка Рудого. Торстен Ейрікссон згадується в Сазі про Еріка Рудого і Сазі про гренландцах.

Біографія[ред. | ред. код]

Про життя Торстейна майже нічого не відомо. Згідно Вінландскім саг, Ерік Рудий оселився в Гренландії близько 986 ​​року разом зі своєю дружиною і трьома дорослими синами — Лейфом, Торвальдом і Торстейном [1]. Після того як Лейф Ерікссон відплив на захід з Гренландії і відкрив Винланд, його брат Торвальд Ерікссон організував і очолив другу експедицію в цю нову країну. Місцеві тубільці, яких норвежці називали скрелингами, напали на Торвальда і його людей. Торвальд отримав смертельне поранення і був похований в Вінланді. Його команда повернулася до Гренландії [2].

Потім Торстейн Ейрікссон відплив в Вінланд, щоб забрати тіло свого брата Торвальда. Він відправився на одному кораблі, взявши з собою двадцять п'ять чоловік і свою дружину Гудрід. Корабель був оточений негодою і так і не досяг Вінланда. До першої тижня зими вони повернулися до Гренландії і висадилися в Лісуфіорде, західному поселенні, де шукали притулку у живуть там сімей [2]. В ту зиму епідемія охопила поселення, погубивши Торстейна і ще кількох людей [2].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Horsford, Eben Norton. The Landfall of Leif Erikson, A.D. 1000. — Damrell and Upham, 1892. — С. 120—122.. — «Thorstein Eiriksson.».
  • Annette. In Search of First Contact. — Duke University Press (англ.)укр., 2012. — С. 61—63.
  • Leif Ericson Discovers America. International World History Project.
  • Seaver, Kirsten A. Land of Wine and Forests // Mercator's World. — 2000. — Січень. — С. 18.
  • Where is Vinland?. Great Unsolved Mysteries in Canadian History. Canadian Heritage.