Тригуб Олександр Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тригуб Олександр Петрович
Олександр Петрович Тригуб
Народився 16 грудня 1975(1975-12-16) (48 років)
м. Полтава
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Діяльність науковець
Галузь історія
Alma mater Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського
Науковий ступінь доктор історичних наук
Вчене звання професор[d]
Посада Голова Миколаївської обласної організації НСКУ
Нагороди
Почесна відзнака «За заслуги перед Миколаївщиною» II ступеня
Почесна відзнака «За заслуги перед Миколаївщиною» II ступеня
Почесний краєзнавець України
Почесний краєзнавець України

Тригуб Олександр Петрович (16 грудня 1975, м. Полтава) — доктор історичних наук, професор (2014), дослідник історії України (друга половина XVIII — перша половина XX ст.) та міжнародних відносин другої половини ХХ — початку XXI століть, Почесний краєзнавець України (2015), голова Миколаївської обласної організації Національної спілки краєзнавців України(з 2011), член правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин (з 2016), академік Академії соціальних наук України (2017), лауреат Миколаївської обласної премії імені Миколи Аркаса (2018), академік Української академії політичних наук (2019).

Біографія[ред. | ред. код]

1993-98 — навчався у Миколаївському педагогічному інституті (зараз — Миколаївський національний університет ім. В. О. Сухомлинського). 1998–2000 — аспірант Національного університету «Києво-Могилянська академія», 2000–2006  — доцент кафедри історії та філософії Миколаївської філії Національного університету «Києво-Могилянська академія» (зараз — Чорноморський державний університет ім. Петра Могили), 2006–2009 — докторант кафедри історії для гуманітарних факультетів Київського національного університету імені Тараса Шевченка, з 2009 — доцент, згодом професор кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Чорноморського державного університету ім. Петра Могили. 2001 року захистив кандидатську дисертацію на тему «Історія Херсонської єпархії (кінець 18 — початок 20 ст.)».

2010 р. – захист дисертації на тему: «Російська православна церква в радянській Україні у 20-30-х роках ХХ ст.: інституційний розкол та міжконфесійні відносини» на здобуття наукового ступеню доктора історичних наук за спеціальністю 07.00.01 – історія України, в Донецькому національному університеті.

У 2005 р. отримав дослідчу стипендію Канадського інституту українських студій Альбертського університету на дослідження історії української православної церкви, а у 2016 р. – стипендію Наукового товариства імені Тараса Шевченка в Америці (НТШ-А, Нью-Йорк, США) з фонду Миколи Шпетка на дослідження історії Української автокефальної православної церкви на Півдні України.

З 2008 — керує секціями «Філософія» та «Теологія» Миколаївського осередку Малої академії наук України; член Миколаївської групи «Реабілітовані історією» (зараз – Обласний центр пошукових досліджень).

У 2014 р. отримав вчене звання професора кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики.

З 2011  — голова Миколаївської обласної спілки краєзнавців, член правління НСКУ.

2012-2021 — завідувач кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Чорноморського національного університету ім. Петра Могили.

З 2021 — професор кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Чорноморського національного університету ім. Петра Могили.

За його участі було створено провідні фахові журнали України: «Емінак» (Scopus, WoS), «Старожитності Лукомор’я», «Acta de Historia & Politica: Saeculum XXI», також є членом редакційних колегій в українських («Український селянин») і зарубіжних журналах («Danubius» (Scopus, Румунія), «Przegląd Nauk Historycznych» і «Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica» (Scopus, Польща).

Протягом багатьох років бере участь в опонуванні докторських і кандидатських дисертацій з історичних наук (на 2023 р. — участь у захисті 33 дисертацій). Підготував 8 кандидатів наук. У різний час був членом спеціалізованих вчених рад з історичних і політичних наук в Ужгороді, Миколаєві, Черкасах.

Нагороди[ред. | ред. код]

2001 – Почесна грамота Державного комітету України у справах сім’ї та молоді «за вагомий особистий внесок у реалізацію державної молодіжної політики та плідну працю щодо підтримки соціального становлення й розвитку молоді в Україні».

2006 – Грамота Управління освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації «за вагомий внесок у розвиток Миколаївського державного гуманітарного університету імені Петра Могили» та з нагоди 10-річного ювілею.

2008 – Подяка від Управління Служби безпеки України в Миколаївській області «за значний особистий внесок у справу утвердження та зміцнення державної безпеки України».

2012, 2017 – Дипломи Малої академії наук.

2013 – Медаль «За сприяння правоохоронним органам» Міжнародної громадської організації «Спілка генералів органів внутрішніх справ України».

2013 – Грамота МНУ імені В.Сухомлинського.

2013, 2014, 2015, 2019, 2021 – подяки та грамоти ЧНУ імені Петра Могили.

2014 – Медаль Української Православної Церкви «За жертовність та любов до України»; нагороджений почесною грамотою Миколаївського міського голови.

2014 – Грамота Військової частини А0224 «за допомогу в обороні України».

2015 – Почесна грамота Миколаївської міської ради та Почесна грамота Миколаївської обласної державної адміністрації.

2015 – за значний внесок у розбудову краєзнавчого руху у Миколаївській області Національною спілкою краєзнавців України присвоєно звання «Почесний краєзнавець України».

2016 – нагороджений Почесною грамотою Миколаївської міської ради.

2016 – Відзнака «За заслуги перед Миколаївщиною» ІІ ст.

2016 – Грамота Національної спілки краєзнавців України «за значний внесок у розвиток краєзнавчого руху України»

2017 – Почесна грамота Міністерства культури України.

2017 – Грамота Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді МОН України «за плідну співпрацю з розвитку краєзнавства, вагомий особистий внесок у формування системи краєзнавчо-дослідницької діяльності навчальних закладів на засадах національно-патріотичного виховання дітей та молоді».

2018 – Почесна грамота Міського голови м. Миколаєва.

2018 – Подяка Міністерства освіти і науки України «за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та плідну науково-педагогічну діяльність».

2018 – Почесна грамота Національної спілки краєзнавців України «за вагомі досягнення у галузі краєзнавства, дослідження й збереження пам’яток матеріальної та духовної культури України»

2018 – Лауреат Миколаївської обласної премії імені Миколи Аркаса у номінації «Історичні, етнографічні та краєзнавчі, археологічні дослідження, охорона культурної спадщини».

2019 – Медаль «90 років журналу «Краєзнавство».

2019 – Подяка Державного архіву Миколаївської області за «відповідальну громадянську позицію щодо збереження національної історичної спадщини, вагомий особистий внесок у забезпечення сталого функціонування архівних установ Миколаївщини».

2020 – Подяка Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля «за багаторічну плідну співпрацю у науковій сфері».

2021 – Грамота Міністерства освіти і науки України «за багаторічну сумлінну працю».

2021 – Пам’ятна медаль Миколаївської обласної ради до 30-річчя незалежності України.

2023 – Почесна грамота Міністерства освіти і науки України.

Основні праці[ред. | ред. код]

Автор більше 300 праць з історії України, краєзнавства, історії міжнародних відносин.

книги
статті

Посилання[ред. | ред. код]