Установка дегідрогенізації пропану в Калло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Установка дегідрогенізації пропану в Калло. Карта розташування: Бельгія
Калло
Калло
Виробнича площадка Borealis у Калло

Установка дегідрогенізації пропану в Калло — підприємство нафтохімічної промисловості у Бельгії, на північно-західній околиці Антверпена.

Традиційно головним шляхом виробництва другого за масовістю продукту органічної хімії — пропілену, є його отримання разом з етиленом на установках парового крекінгу. Втім, ще в кінці 20 століття з'явились й спеціально створені для продукування пропілену установки дегідрогенізації пропану, однією з яких було виробництво у бельгійському Калло, запущене у 1992 році. Проектом через North Sea Petrochemicals спільно володіли з рівними долями австрійська Borealis та компанія Montell (спільне підприємство італійської Montedison і Shell). В 2002-му Borealis викупила частку партнера[1] (на той момент це вже була Basell, що виникла внаслідок злиття Montell з двома іншими хімічними компаніями).

Установка має потужність 480 тисяч тонн пропілену на рік та постачає, зокрема, розташоване поруч виробництво поліпропілену (викуплене Borealis у Montell ще раніше за установку — в 1997-му).[2]

В 2017-му Borealis, після передпроектних досліджень, замовила базове проектування (FEED, Front-End Engineering Design) другої установки дегідрогенізації пропану для площадки в Калло. Вона може мати потужність в 740 тисяч тонн пропілену на рік та використовуватиме технологію Oleflex компанії UOP (Honeywell). Прийняття остаточного рішення щодо реалізації проекту очікується в другій половині 2018-го. У випадку його схвалення запуск установки може відбутись в 2022-му та потребуватиме спорудження в порту резервуару для пропану ємністю 135 тисяч м3.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Borealis. www.knak.jp. Процитовано 27 травня 2018.
  2. Login. www.ogj.com. Процитовано 27 травня 2018.
  3. Borealis moves to next phase for new propane dehydration plant | Plastics News. www.plasticsnewseurope.com. Процитовано 27 травня 2018.