Уціліла (роман Батлер)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Уціліла
Назва англ. Survivor
Входить у цикл Від семена до жниваd
Попередник Від семена до жниваd
Наступник Дике сім'я
Жанр науково-фантастичний роман
Видання або переклади Уцілілаd
Автор Октавія Батлер
Видавець Doubleday
Країна походження  США
Мова твору або назви англійська
Дата публікації 1978

«Уцілі́ла» (англ. Survivor) — науково-фантастичний роман американської письменниці Октавії Е. Батлер. Вперше опублікований у 1978 році як частина серії «Від семена́ до жни́ва» (англ. Seed to Harvest). Роман «Уціліла» є єдиним із ранніх романів Батлер, який не перевидавався.

Сюжет[ред. | ред. код]

Роман оповідає про перші контакти між місіонерами, групою людей-колоністів, які рятуються від чуми на Землі, та когнами, розумними мешканцями планети, на яку прибули місіонери. Твір зосереджується на Аланні, прийомній доньці лідера місіонерів, котра намагається запобігти знищенню і асиміляції своєї спільноти.

Позаземна чума винищила половину населення Землі. Хвороба або вбивала, або призводила до спадкової мутації, яка перетворила перехворілих людей і їхніх нащадків на звіроподібних істот. Батьки Аланни загинули, рятуючи її від нападу такої істоти. Після кількох років життя дитиною-мауглі сирота Аланна була знайдена християнською сектою, що сповідує богообраність людської раси. І хоч деякі члени релігійної спільноти ставились до дикої дитини змішаної азійсько-африканської раси із підозрою, Аланна швидко призвичаїлась. Дівчинку вдочерив лідер секти Жуль Веррік і його дружина Ніла. Згодом спільнота полишила Землю в рамках програми розселення людства по Всесвіту для порятунку від чуми.

На новій планеті місіонери зіткнулися з когнами — розумними звіроподібними гуманоїдами. Місцеве плем'я Ґаркогн допомогло місіонерам розбудувати поселення. Однак невдовзі поселення місіонерів зазнало набігу іншого племені — Тегкогн. Кілька ґаркогнян і місіонерів потрапили в полон, зокрема й Аланна.

Аланні довелось знову адаптуватися, щоб вижити. Врешті вона побралася із вождем тегкогнян Діутом і народила йому дитину. Перебуваючи у племені Тегкогн, Аланна довідалась, що на позір дружні ґаркогняни підсадили місіонерів-людей на рослину, за допомогою якої збираються асимілювати фізично слабших місіонерів, а асимілювавши, збираються використати людські технології проти Тегкогну.

Усвідомлюючи, що вона втратить довіру людей, якщо вони зрозуміють, що вона має стосунки з тубільцем, Аланна починає небезпечну політичну гру. Зрештою вона досягає значного успіху, змушуючи місіонерів зблизитись із племенем Тегкогн, і водночас допомігши уникнути впливу обох місцевих народів. У кінці Аланна розкриває свої стосунки, від неї зрікається названий батько, і вона повертається до Тегкогну.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Barr, Marleen S. (1993). Octavia Butler and James Tiptree Do Not Write About Zap Guns: Positioning Feminist Science Fiction Within Feminist Fabulation. У Barr, Marleen (ред.). Lost in Space : Probing Feminist Science Fiction and Beyond. University of North Carolina Press. с. 97–107. ISBN 978-0-8078-2108-4.
  • Salvaggio, Ruth (1984). Octavia Butler and the Black Science-Fiction Heroine. Black American Literature Forum. 18 (2): 78—81. doi:10.2307/2904131. JSTOR 2904131.
  • Survivor в Internet Speculative Fiction Database (англ.)
  • Octavia Butler — Survivor ebook copy at Scribd