Фінеас і Ферб: Кендес проти Всесвіту

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фінеас і Ферб: Кендес проти Всесвіту
Phineas and Ferb the Movie: Candace Against the Universe
Вид Анімаційний
Жанр Комедія, Дитяче й підліткове кіно
Режисер Ден Повенмаєр
Продюсер Наташа Копп
Сценарист Ден Повенмаєр
Джефф Марш
Джон Колтон Беррі
Джим Бернштейн
На основі Фінеас і Ферб
Ролі озвучували Вінсент Мартелла
Томас Сангстер
Ешлі Тісдейл
Ден Повенмаєр
Ді Бредлі Бейкер
Елісон Стоунер
Керолайн Рі
Джефф Марш
Композитор Денні Джейкоб
Кінокомпанія Disney Television Animation
Список оригінальних фільмів розповсюджуваних Disney+
Дистриб'ютор Walt Disney Studios Home Entertainment
Disney+
Тривалість 85 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2020
Дата виходу 28 серпня 2011
IMDb ID 1817232
Попередній Фінеас і Ферб у другому вимірі
disneyplus.com/movies/phineas-and-ferb-the-movie-candace-against-the-universe/5NwdkcgmmW03

«Фінеас і Ферб: Кендес проти Всесвіту» (англ. Phineas and Ferb the Movie: Candace Against the Universe) — анімаційний фільм 2020 року, заснований на американському мультсеріалі 2007—2015 років «Фінеас і Ферб», який вийшов на платформі «Disney+» 8 серпня 2020[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Коли черговий винахід молодших братів Кендес, Фінеаса і Ферба, зник у присутності мами Лінди, яка на нього знов не звернула увагу, Кендес вирішила, що весь Всесвіт знущається з неї. Її намагається переконати дочка місцевого злого вченого Ванесса Дуфеншмірц, але їх викрадає інопланетна капсула, яку Кендес прийняла за чергову конструкцію Фінеса та Ферба. При невдалій спробі втечі з корабля прибульців у рятувальній капсулі Кендес розлучається з Ванессою, і постає перед вождем планети Фібла-Оот, Великим Лікарем, на самоті. Та виявляє велике співчуття Кеднес, знаходить у її бажанні пригорнути братів велику подібність із собою, називає її винятковою, оскільки та виділяє якийсь «Ремаркалоніум», дуже важлива для них речовина, і влаштовує їй чудовий прийом.

Тим часом Фінеас і Ферб дізнаються про планету, куди викрали Кендес, і для її порятунку разом з Балджитом будують портал на неї. Але роботі порталу заважає іонне поле, і тому замість планети вони потрапляють у майстерню злого вченого Дуфеншмірца, який побудував такий портал для порятунку своєї дочки Ванесси. Дізнавшись, у чому проблема, вони летять на планету на космічному кораблі Дуфеншміра, який через це поле терпить аварію. Кендес відкидає подарунок Фінеса і Ферба, який вони зробили, щоб помиритися, і Великий Лікар таємно від неї відправляє команду Фінеаса і Ферба у в'язницю, але їх рятує приставлений до них таємний агент Перрі-Качкодзьоб. Кендес дізнається, що «Ремаркалоніум» — це насправді просто вуглекислий газ, необхідний для спорової рослини «Мама», названої на честь мами Великого Лікаря, яка контролює мешканців планети, і пояснює у відповідь, що вуглекислий газ виділяє все живе на Землі. Великий Лікар вирішує завоювати Землю. Фінеас і Ферб підіймають в інопланетян повстання, і Великий Лікар зі своєю армією біжить на Землю. Команда Фінеса і Ферба слідує за ними, але Дуфеншмірц залишається на Фібла-Оот, щоб виручити доньку Ванессу, яка залишилася на планеті (яка насправді непогано освоїлася і навіть приручила місцевого дракона).

Команда Фінеаса та Ферба бореться з армією Великого Лікаря на Землі та звільняють Кендес. Виявляється, що їхній подарунок — чашка, яка показує їхні пригоди з Кендес. Рослина, що підросла на Землі під назвою «Мама» поширює суперечки над містом, і команда Фінеаса і Ферба потрапляє в полон. Великий Лікар, поговоривши з Кендес, кається в тому, що робила, але втрачає контроль над своєю рослиною і поглинається нею. У цей час Дуфеншмірц, який знайшов Ванессу, разом з її драконом і Перрі-Качкодзьобом повертаються на Землю, використовуючи «Інатор підміни себе куркою», що знаходиться на Землі. Кендес використовує цей Інатор, щоб відправити рослину «Мама» на Фібла-Оот, підмінивши її куркою, що опинилася на Фібла-Оот, де рослина гине, а Великого Лікаря полонять повсталі. Кендес знову має шанс пригорнути Фінеса і Ферба перед своєю мамою Ліндою, але вона рятує їх від викриття, попросивши маму привезти піцу.

Під час титрів батько дітей Лоренц проходить через портал, що залишився у дворі, до лабораторії Дуфеншмірца, що все ще горить від запуску ракети, і при виході руйнує портал, так що і цей винахід залишається таємницею для їхньої мами Лінди.

У ролях[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

11 січня 2011 року міжнародний керівник «Disney Channel» Гері Марш оголосив про плани створення на базі Фінеаса і Ферба у співпраці з одним з продюсерів фільму «Трон: Спадок» Шином Бейлі повнометражного художнього кінофільму[3]. Сценарій був закінчений Деном Повенмайром та Джеффом Маршем 6 вересня 2011 року.

У жовтні 2011 року фільму було присвоєно тимчасову назву «Фінеас і Ферб» та призначено дату виходу 26 липня 2013 року, на яку раніше планувалося випустити фільм «Тор: Царство темряви»[4]. Також було оголошено, що для доопрацювання сценарію найнятий Майкл Арндт, який працював над «Історією іграшок 3», продюсування здійснюватиме студія «Mandeville Films», що належить «Disney», а фільм буде сумішшю анімації та живої дії[5]. Трохи раніше з'явилися чутки, що Джим Керрі гратиме Дуфеншмірца «наживо», але Ден Повенмаєр офіційно заявив, що персонажі мультсеріалу залишаться анімованими і у фільмі.

У жовтні 2012 року вихід був зрушений на 2014[6], а в серпні 2013 фільм був викреслений з виробничих планів[7]. Попри це, Джефф Марш запевнив у своєму Твіттері, що фільм не скасовано, а лише припинено[8]. 12 липня 2015 було знову підтверджено, що сценарій фільму готовий, але його випуск все ще не включений у виробничий розклад Діснея[9].

11 квітня 2019 року було оголошено, що фільм буде випущений на сервісі «Disney+» під назвою «Phineas and Ferb The Movie: Candace Against the Universe» («Фінеас і Ферб: Кендес проти Всесвіту») протягом року після запуску сервісу, і що Більшість акторського складу збереже свої ролі, крім Томаса Сангстера, якого у ролі Ферба замінить Девід Ерріго-молодший. Було розкрито сюжет, за яким Фінес і Ферб намагаються врятувати свою сестру після того, як її викрали інопланетяни[10][11][12].

Реліз[ред. | ред. код]

Мультфільм був випущений 28 серпня 2020 виключно на платформі «Disney +»[1][13]. За день до цього, 27 серпня, фільм був показаний Золотим учасникам D23[14].

Критика[ред. | ред. код]

На сайті агрегування оглядів Rotten Tomatoes фільм має рейтинг схвалення 100 %, заснований на 18 оглядах, із середньою оцінкою 7,08 із 10[15]. На «Metacritic» фільм має середньозважену оцінку 77 з 100, засновану на шести відгуках, що вказує на «в цілому позитивні відгуки»[16].

Девід Ерліх з «IndieWire» поставив фільму оцінку «B», назвавши фільм «розумним, кумедним і повним життя»[17]. Ден Кой із «Slate» відзначив привабливість оригінального серіалу для різних поколінь і похвалив акцент фільму на Кендес, сказавши: «Ці навіжені герої ніколи не виростуть, але їхній новий фільм ідеально підходить для такої аудиторії»[18].

Гвен Ігнат з «The A.V. Club» поставила фільму оцінку «B», заявивши, що фільм не позбавлений недоліків, сказавши, що «навіть посередній фільм про Фінеаса і Ферба буде добре прийнятий …»[19]. Джен Чейні з «Vulture» також дав фільму позитивну рецензію, назвавши його «дружнім до дітей і дорослим комедійним мультфільмом, незмінно чудовим і розумним, як і завжди був серіал»[20].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Schneider, Michael (23 серпня 2019). ‘Phineas and Ferb’ Disney Plus Movie Details, Including Title, Revealed at D23. Variety (англ.). Процитовано 23 лютого 2022.
  2. thatprincessgirl (4 травня 2020). Dan Povenmire livestream with thatprincessgirl. Процитовано 6 вересня 2020.
  3. Disney Planning Phineas and Ferb Feature Film. Архів оригіналу за 21 квітня 2012. Процитовано 11 січня 2011.
  4. Masters, Kim (13 жовтня 2011). Official: Disney's 'Lone Ranger' Sets May 31, 2013 Release Date. The Hollywood Reporter.
  5. SZeitchik, Steven (27 жовтня 2011). 'Phineas and Ferb' gets the 'Toy Story' treatment. Los Angeles Times. Процитовано 17 серпня 2013.
  6. The Deadline Team (15 жовтня 2012). Disney’s Marvel Movie Moves: Iron Man 3, Thor 2 Going 3D, Ant-Man Dated For 2015. Deadline. Процитовано 18 жовтня 2012.
  7. Phineas And Ferb Off Disney’s Release Schedule. Deadline. 16 серпня 2013. Процитовано 17 серпня 2013.
  8. @mmonogram (16 серпня 2013). @rural_juror on hold (Твіт) (англ.). Процитовано 23 лютого 2022 — через Твіттер.
  9. @JimHillMedia (12 липня 2015). Script for a "Phineas & Ferb" feature film has been written but is not currently on Disney's theatrical release schedpic.twitter.com/uBpdsyPP0L (Твіт) (англ.). Процитовано 23 лютого 2022 — через Твіттер.
  10. Marvel's 'What If,' 'Frozen 2' Docuseries Set for Disney+ (англ.). The Hollywood Reporter. Процитовано 13 квітня 2019.
  11. Colin Stevens (11 квітня 2019). Disney+ Confirms The Mandalorian Available at Launch, Falcon and Winter Soldier in First Year (англ.). IGN. Процитовано 13 квітня 2019.
  12. @DisneyChannelPR (11 квітня 2019). BREAKING NEWS: New Phineas and Ferb Movie is coming to #DisneyPlus. @ashleytisdale @VinMan17 @CarolineRhea @deebradleybaker @AlysonStoner @MaulikPancholy @OliveOlson @ErrigoVoice @DanPovenmire @mmonogramhttps://twitter.com/Disney/status/1116487153494609920… (Твіт) (англ.). Процитовано 23 лютого 2022 — через Твіттер.
  13. Schneider, Michael (2 липня 2020). ‘Phineas and Ferb The Movie: Candace Against the Universe’ Lands Premiere Date on Disney Plus. Variety (англ.). Процитовано 2 липня 2020.
  14. D23. D23 Gold Member Advance Screening—Phineas and Ferb The Movie: Candace Against the Universe. D23. Архів оригіналу за 22 серпня 2020. Процитовано 22 серпня 2020.
  15. Phineas and Ferb The Movie: Candace Against the Universe (2020). Rotten Tomatoes. Fandango Media. Процитовано 5 вересня 2020.
  16. Phineas and Ferb The Movie: Candace Against the Universe Reviews. Metacritic. CBS Interactive. Процитовано 28 серпня 2020.
  17. Ehrlich, David (24 серпня 2020). ‘Phineas and Ferb the Movie: Candace Against the Universe’ Review: Disney+ Gets Its First Animated Hit. IndieWire. Процитовано 24 серпня 2020.
  18. Koi, Dan (24 серпня 2020). The Phineas and Ferb Movie Applies the Matur-inator. Slate. Процитовано 24 серпня 2020.
  19. Ihnat, Gwen (25 серпня 2020). Long-suffering Candace finally gets the spotlight in Disney+’s Phineas And Ferb movie. The A.V. Club. Процитовано 25 серпня 2020.
  20. Chaney, Jen (26 серпня 2020). In the New Phineas and Ferb Movie, There Is Justice for Candace. Vulture. Процитовано 26 серпня 2020.