Халідов Саїд-Магомед

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Халідов Саїд-Магомед
Халідов Саїд-Магомед
Загальна інформація
Місце проживання Одеса
Народження 23 березня 2004(2004-03-23) (20 років)
Одеса, Україна
Батько Халідов Казбек Іл’ясович
Мати Хадізова Яха Шамілівна
Спорт
Вид спорту дзюдо
Клуб Європа
Тренери Костянтин Костянтинович Цховребашвілі
Участь і здобутки
Нагороди
Спортивні медалі


Чемпионат України
Золото Київ 46 кг
Золото Львів 55 кг
Золото Львів 60 кг
Кубок Європи
Бронза Загреб

Халідов Саїд-Магомед (нар. 23 березня 2004 року, Одеса, Україна) — дзюдоїст, триразовий чемпіон України, призер Кубок Європи (Хорватія, 2019). Мурад свою першу нагороду отримав в чотири роки на міжклубних змаганнях («Нова Хвиля», 2008 рік) і це стало натхненням для досягненн нових висот у спорті.

Біографія[ред. | ред. код]

Халідов Саїд-Магомед народився в Одесі (Україна) в родині бізнесмена Халідова Казбека Іл’ясовича і домогосподарки Хадізової Яхі Шамілівни. Мурад один з 5 дітей в сім'ї.

Ініціатором спортивної кар'єри юнака став батько. Саме він привів чотирирічного Мурада на дзюдо. Після першого ж тренування він "зрозумів, що це мій спорт". Перша перемога на міжклубних змаганнях підбурювала досягати все більших висот.

Ще однією мотивацією став двоюрідний брат Ахмед, який раніше теж займався дзюдо, і завжди допомагав порадою, служив натхненням для молодого спортсмена.[1][2][3]

Спортивна кар'єра[ред. | ред. код]

Важливою людиною в спортивній кар'єрі Мурада став його перший і єдиний тренер — Костянтин Костянтинович Цховребашвілі (президент спортивного клубу «Європа» (м. Одеса), головний тренер спортивного клубу «Європа», тренер з дзюдо, представник Одеської обласної федерації дзюдо, член Асоціації дзюдо США, член федерації дзюдо України). Крім цього Костянтин Костянтинович триразовий чемпіон СРСР.

Тренування Саїд-Магомеда проходять три рази на тиждень, але, коли мова йде про підготовку до змагань, тренування збільшуються вдвічі.

Третій Чемпіонат України був найважливішим для Мурада, так як це був відбір до складу кадетської збірної України з дзюдо (з усіх спортсменів Саїд-Магомед став першим в цій категорії).

Зараз мета Мурада - завоювання золотої медалі на Олімпійських іграх (Париж, 2024). Свою майбутню перемогу Саїд-Магомед хоче присвятить двоюрідному брату Ахмеду, так як ще на початку кар'єри пообіцяв йому досягти цього.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Юный одессит подтвердил звание сильнейшего дзюдоиста в Украине. — Чемпіонат України з дзюдо у м Львів 2009 р.
  2. Одесские дзюдоисты показали высокий уровень мастерства на Чемпионате Украины — Чемпіонат України з дзюдо у м Львів 2020 р. Архів оригіналу за 13 жовтня 2020. Процитовано 15 жовтня 2020.
  3. Чемпионат Одесской области — м. Одеса 2020 р.

Посилання[ред. | ред. код]