Ебісу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ебісу
Батько Ідзанаґі
Мати Ідзанамі

Ебісу (яп. えびす, 恵比須, 恵比寿, 夷, 戎), іноді транслітерується як Webisu (яп. ゑびす, Ебісу), також називається Хіруко (яп. 蛭子) або Котосіро-нусі-но-камі (яп. 事代主神) — японське божество риболовлі, удачі, робітників, захисник здоров'я малих дітей. Він один із семи богів удачі (яп. 七福神, Сітіфукудзін) і єдиний з семи, що пішов з Японії.

Ебісу в міфах[ред. | ред. код]

Ебісу спочатку називався Хіруко, що значить «дитя-п'явка». Він був першою дитиною богів Ідзанагі та Ідзанамі, народжений без кісток (або в деяких оповідях без рук чи ніг) через провину своєї матері під час шлюбного ритуалу. Хіруко боровся за життя, але не міг стояти, тому був викинутий у море в човні з очерету до свого третього дня народження. Зрештою Хіруко викинуло на берег — ймовірно в Езо (蝦夷, давнє Хоккайдо), потім про нього дбав айну Ебісу Сабуро (戎三郎).

Статуя Ебісу перед станцією Ебісу, Токіо

Слабке дитя подолало багато лих, виростило ноги (і, мабуть, решту скелетної структури) в трирічному віці, та стало богом Ебісу. Бог залишився калікою та глухим, але, тим не менш, веселим та чуйним (звідки титл «Бог, що сміється»). Він часто змальовується у високому капелюсі — Казаорі Ебосі (風折烏帽子) — тримаючи вудку та великого червоного ляща або морського окуня. Медуза також асоціюється з богом, а ресторани фугу в Японії завжди використовують в своїх мотивах Ебісу.

На честь Ебісу відзначається фестиваль на двадцятий день десятого місяця, Каннадзукі (місяць без богів). В той час як інші вісім мільйонів японського пантеону збираються у Великому Храмі Ідзумо, Ебісу не чує закликів і таким чином доступний для шанування.

В популярній культурі[ред. | ред. код]

  • Бренд міської моди Евісу [Архівовано 1 лютого 2011 у Wayback Machine.] названий на честь Ебісу.
  • Пиво «Yebisu» (яп. ヱビス, Ебісу), зварене Sapporo Brewery, названо на честь цього бога.
  • В популярному аніме «Naruto», є ніндзя-джонін з ім'ям Ебісу. Окрім того, ім'я однієї з ляльок, яких використовує член Акацкі Сасорі, — Хіруко.
  • У відеогрі «Final Fantasy XI» the Ebisu fishing rod — нескінченна вудка, потребує значних зусиль навіть щоб почати квест на її здобуття.