Цератоптерис рогатий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цератоптерис рогатий
Ceratopteris cornuta in aquarium
Ceratopteris cornuta in aquarium
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Папоротеподібні (Pteridophyta)
Клас: Папоротевидні (Pteridopsida)
Порядок: Pteridales
Родина: Ceratopteridaceae
Рід: Цератоптерис (Ceratopteris)
Вид: C. cornuta
Ceratopteris cornuta
Посилання
Вікісховище: Ceratopteris cornuta
МСОП: 16241920
NCBI: 375903

Цератоптерис рогатий або рогата папороть (Ceratopteris cornuta) — рослина родини цератоптерисових. Цей вид описав Біюво в 1806 році і назвав «птерисом рогатим», проте в 1830 році Лепріє відніс його до цератоптерисів[1]. Ця рослина найчастіше зустрічається в акваріумах.

Походження[ред. | ред. код]

Поширена рослина в центральній Африці, на Мадагаскарі й Близькому Сході, в Південно-Східній Азії й на півночі Австралії[1].

Утримування в акваріумі[ред. | ред. код]

При правильному культивуванні й оформленні ця рослина виглядає дуже красиво. У природі листки з черешками досягають одного метра довжини і пів метра ширини. Цікаво, що місцеві жителі споживають молоді листки[1]. Можливо через це акваристи називають рослину «салатом», «капустою».

В акваріумі рогата папороть може плавати на поверхні води у вигляді розетки, виконуючи роль світлофільтра, або бути укоріненою. Для укорінення рослину закріплюють, оскільки всі органи її мають велику кількість порожнин і каналів, заповнених повітрям. Для цього трубкою потрібного діаметра, загостреною з одного кінця, роблять у торфі отвори глибиною 30-50 міліметрів. У ці заглибини опускають коріння і злегка притискують його м'якими шматочками торфу. Рослини, закріплені таким чином, добре ростуть[1]. Вайї папороті, що росте в товщі води, мають оригінальну форму і яскраво-зелене забарвлення. 3 часом розсіченість листків збільшується. Дорослі рослини мають красивий вигляд, здаються пишними.

Рослина добре росте при яскравому, розсіяному світлі і при температурі води близько 20°С. Для рослин, які плавають на поверхні води, створюють підвищену вологість, щільно накриваючи акваріум склом або кришкою. Папороть при цьому буйно розростається, розвиваються вайї, що піднімаються догори і не лежать на поверхні води.

Розмножується рогата папороть в акваріумі вегетативно. На старих вайях у невеликих виїмках з'являються малесенькі бруньки, з яких згодом розвиваються молоді рослини. Через деякий час у них виростають корінці, і молоді рослини відокремлюються від маточного куща. Такий механізм вегетативного розмноження характерний для всіх цератоптерисів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Рудь М. П. Акваріум школяра. — К.: Рад. шк., 1990. — 64 с. Тираж 100 000 прим. ISBN 5-330-01196-5

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]