Церква Преображення Господнього (Галич)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Преображення Господнього (Галич)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Галич
Конфесія ПЦУ
Будівництво 1772

Церква Преображення Господнього в Галичі — парафія і храм Підгаєцького благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в селі Галич Тернопільського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

На Галицькому передмісті Підгайців збереглася церква Преображення Господнього, у народі — Спаса. У 1753 році громада звела на місці попередньої нову дерев'яну будівлю, яка, ймовірно, згоріла, бо в 1772 році, як свідчить напис на одвірку південних дверей в бабинець, зведено нинішній храм.

Нині церква складається з квадратної в плані нави і менших прямокутних бабинця і вівтаря. Увінчує наву наметова баня на світловому восьмерику, завершена сліпим ліхтарем з маківкою.

З 1961 року до 1988 року богослужіння припинили. За той період знищили престол, іконостас.

Завдяки зусиллям релігійної громади с. Галич та настоятеля о. Петра Федіва в 1988 році церкву Преображення Господнього відкрили й відновили богослужіння.

За роки незалежності України коштами громади зроблено капітальний ремонт храму ззовні та всередині, а також церковної дзвіниці. Облаштовано територію, збудовано каплицю Матері Божої, встановлено нову огорожу.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Степан Рудинський (1752—1800),
  • о. Петро Федів (з 1988).

Джерела[ред. | ред. код]