Церква Різдва Івана Хрестителя (Теофіпілка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Церква Різдва Івана Хрестителя (Теофіпілка)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Теофіпілка
Конфесія УГКЦ
Будівництво 1992

CMNS: Церква Різдва Івана Хрестителя у Вікісховищі

Церква Різдва Івана Хрестителя в Теофіпілці — парафія і храм греко-католицької громади Козівського деканату Тернопільсько-Зборівської архієпархії Української греко-католицької церкви в селі Теофіпілка Тернопільського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Парафію утворено в 1990 році. У 1992 році збудовано храм. На Великдень відбулася перша Свята Літургія в приміщенні церкви.

Архітектор церкви — Петро Святенький. Храм збудовано за добровільні пожертвування жителів села, при значній допомозі радгоспу (голова А. Баськов). Любомир Медик придбав до церкви центральний світильник. Михайло Драгус виготовив з дерева іконостас, Володимир Бадяк подарував ікони, намальовані власноруч.

7 липня 1998 року відбулося освячення храму Різдва Івана Хрестителя, на якому був присутнім о. митрат Василій Семенюк.

Парафія і храм усі роки є приналежними до УГКЦ.

На початку 2000 року створено молодіжні спільнота, Марійську і Вівтарну дружини. У січні 2010 — спільноту «Матері в молитві».

У 2003 році при в'їзді в село з Козови встановлено пам'ятний знак — хрест. Організаторами спорудження були Іван Бабій та Ігор Гуменний. 23 жовтня 2011 року в селі освячено Духовний центр. Споруджено за кошти парафіян капличку Матері Божої (ініціатор — о. Євген Бойко, скульптор — Михайло Кульчицький).

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Дмитро Долішняк (1990—1997),
  • о. Євген Бойко (з 1997).

Джерела[ред. | ред. код]