Церква святого Юрія (Городок)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква святого Юрія (Городок)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Городок
Конфесія УГКЦ
Будівництво 2005

Церква святого Юрія в Городку — парафія і храм греко-католицької громади Кам'янець-Подільського деканату Кам'янець-Подільської єпархії Української греко-католицької церкви в місті Городок Хмельницької области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Римсько-католицький костьол святого Станіслава та дві греко-католицькі церкви: Успення Пресвятої Богородиці та святого Юрія в м. Городок діяли вже у XVIII столітті. Церкву святого Юрія збудували в 1720 році з благословення і підтримки Львівського єпископа Атанасія Шептицького. У 1795 році обидві церкви і парафії внаслідок так званої місії Садковського були змушені перейти в московське православ'я. У 1827 році церква Успіння Пресвятої Богородиці згоріла, а церкву святого Юрія на початку XIX століття розібрали.

Відновлення греко-католицької парафії розпочалося у 2004 році з благословення єпископа Василія Семенюка і стараннями священників о. Василя Демчишина та о. Ігоря Топоровського, які документально зареєстрували громаду УГКЦ м. Городок. Отець Ігор Топоровський спершу згуртував людей в майбутню парафію УГКЦ, а згодом розпочав богослужіння для них у римо-католицькому костьолі та в церкві святої Фаустини.

Під його керівництвом і з допомогою братів-семінаристів із ТВДС ім. патріарха Йосифа Сліпого спорудили каплицю для богослужінь, яку 13 листопада 2005 року урочисто освятив владика Михаїл Сабрига. Цей день можна вважати днем народження храму святого Юрія, бо владика тоді освятив і наріжний камінь під будівництво церкви.

А тим часом будували новий храм. Працювали: бригада Івана Вацлавого, парафіяни та семінаристи. Багато вмінь і зусиль доклали до будівництва батьки о. Зіновія та Лілії Григорій Маланюк і Теодор Телев'як, парафіяни Віктор Овсяк, староста церковного комітету та Олег Тихонченко. Владика Василій Семенюк був основним ентузіастом та промотором.

Суттєву допомогу надав Підволочиський деканат, решту склали пожертви парафіян та інших місцевих жертводавців. Через рік після освячення каплиці та наріжного каменя на пагорбі біля мальовничого озера заясніла хрестами церква святого Юрія.

У 2008 році для церкви придбали перший дзвін. Найбільшу пожертву для того вніс Юрій Горбанюк з сім'єю. Під час храмового празника владика Василій Семенюк освятив дзвін.

Діють припарафіяльні Марійська і Вівтарна дружини, спільнота «Матері в молитві».

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Ігор Топоровський,
  • о. Зіновій Маланюк,

Джерела[ред. | ред. код]