Ципора Ласков

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ципора Ласков
Народилася 1904
Україна, Російська імперія
Померла 1989
Хайфа, Ізраїль
Поховання Комплекс цвинтарів у Хайфіd
Країна  Ізраїль
Діяльність медична сестра, політична діячка
Знання мов іврит
Посада депутат Кнесету[d][1]
Партія Ахдут га-Аводаd
У шлюбі з Давид Ласковd

Ципора Ласков (івр. צפורה לסקוב‎, нар. 1904 — пом. 1989) — ізраїльська медсестра та політикиня українського походження.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в Російській імперії на території сучасної України в родині Фабіша Модера і його дружини Хедви. Ласков отримала медичну освіту, ставши медсестрою.

Після приходу більшовиків до влади Ципору та її чоловіка Давида заслали до Сибіру[2]. Подружжя втекло до Китаю, де заснувало філію Га-Шомер га-цаїр у Харбіні[2]. В 1928 році вони емігрували до підмандатної Палестини, де Ципора знайшла роботу на фабриці[3].

У 1929 році вона почала працювати медсестрою в лікарні Гістадрут в Ейн-Хароді, пізніше працювала в лікарні Га-Емек[3]. Ципора допомогла створити клініки матері та дитини в Хадері та Хайфі, а також була членом Організації медсестер та Організації працюючих матерів[3].

Під час Другої світової війни Ципора з чоловіком записалися добровольцями до британської армії, в якій вона допомогла заснувати Організацію дружин солдатів[3]. Вона також допомогла створити установу для солдатських дітей у Кфар Єхезкелі та дитячий будинок Шабтай Леві у Хайфі[3].

Член партії Ахдут га-Авода, вона була членом Асамблеї представників, а в 1955 році була обрана до Кнесету за партійним списком, однак відмовилася від депутатського мандату до складання присяги, тож її місце посів Наум Нір[3].

У 1962 році вона відкрила громадську клініку для сімейної терапії в Хайфі, пропрацювавши там до 1967 року[3].

Померла у 1989 році у Хайфі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. חה"כ צפורה לסקובКнесет.
  2. а б Jonathan Goldstein (2015) Jewish Identities in East and Southeast Asia: Singapore, Manila, Taipei, Harbin, Shanghai, Rangoon, and Surabaya
  3. а б в г д е ж Tzipora Laskov: Public Activity Knesset

Посилання[ред. | ред. код]