Чайрача

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чайрача
Правління 1534–1546 Король Аютаї
Попередник Ратсада
Наступник Йот Фа
Біографічні дані
Національність таєць
Народження 1499
Смерть 1546
Аюттхая, Таїланд
У шлюбі з Si Sudachand
Діти Йодфа і Q11308804?
Батько Раматхібоді II

Чайрача, Чайрачатхірат (тай. รัษฎาธิราช) — тринадцятий король Аюттхаї. На його правління припадає проникнення західних торговців та технологій в Сіам.

Біографія[ред. | ред. код]

Чайрача не був прямим нащадком короля Бороморача IV, ймовірно був його племінником, сином Раматхибоди II. Після смерті Бороморача IV на трон коронують його п'ятирічного сина Ратсада. Проте через 5 місяців його страчують і Чайрача приходить до влади. Припускають, що на час смерті Бороморача IV він був у статусі віце-короля та намісником провінції Пхітсанулок, цим пояснюється, що пройшло 5 місяців поки він дістався до столиці.[1][2] За іншою версією Чайрача 5 місяців вів таємні переговори з іншими аристократами, оскільки прийшовший до влади клан мав достатній вплив у столиці, щоб запобігти перевороту.[3]

У 1539 році король Бірми Табінсхвехті атакував народність мон, що проживала у області Чанг Кран під протекцією Сіаму. Чайра вирушив з військом і відбив напад. Король призначив свого брата, що згодом стане королем Маха Чакрапат віце-королем, але не призначив йому титул короля Сукхотай, як це робили раніше. Також він переселив сукхотайську аристократію в Аютаю з Пхітсанулока (головного міста королівства Сукхотай). Таким чином він намагався уніфікувати країну. 1540 року вдерся до В'єнтьяна з великою армією, захопив Муанг Кхук і перетнув Меконг, але зазнав поразки у битві при Сала Кхам від Потісарата I.

Смерть[ред. | ред. код]

Чайра мав сина від фаворитки леді Судачан. У 1546 році, король повертаючись з півночі захворів і загадково помер. Корона перейшла його одинадцятирічному позашлюбному синові Йот Фа. Леді Судчан запідозрили у вбивстві короля. Вона мала таємного коханця — офіцера гвардії Воравонгсатхірата, від якого завагітніла. Йот Фа був убитий в 1548 році і владу узурпував Воравонгсатхірат. Проте група офіцерів організували убивство нового короля узурпатора і Леді Судчан у 1549 році.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Phra Ratchaphongsawadan…, 1991: 258/259.
  2. Rajanubhab, D., 2001, Our Wars With the Burmese, Bangkok: White Lotus Co. Ltd., ISBN 9747534584
  3. Khruea-thong, 2012