Чарльз Дейна Гібсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Чарльз Дана Гібсон)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чарльз Дейна Гібсон
Charles Dana Gibson
Народження 14 вересня 1867(1867-09-14)
Роксбері, США
Смерть 23 грудня 1944(1944-12-23) (77 років)
  Нью-Йорк, США
Поховання Маунт Оберн[1]
Країна США США
Жанр Ілюстрація
Навчання Ліга студентів-художників Нью-Йорка
Діяльність ілюстратор, художник, рисувальник, дизайнер
Роки творчості 1886—1936
Працівник Лайф, Harper's Weeklyd і Collier'sd
Член Американська академія мистецтв та літератури
Твори Дівчата Гібсона
Батько Charles DeWolf Gibsond[2]
Мати Josephine Elizabeth Lovettd[2]
У шлюбі з Irene Langhorne Gibsond[3]
Діти Irene Langhorne Gibson Emeryd і Langhorne Gibsond
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Художній інститут Чикаго, Національна галерея мистецтв, Національна галерея Канади, Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[4], Бостонський музей образотворчих мистецтв, Vanderbilt University Fine Arts Galleryd, Смітсонівський музей американського мистецтва[5] і Нью-Йоркське історичне товариствоd
Автограф

CMNS: Чарльз Дейна Гібсон у Вікісховищі

Чарльз Дейна Гібсон (англ. Charles Dana Gibson; 14 вересня 1867, Роксбері — 23 грудня 1944, Нью-Йорк) — американський художник та ілюстратор, відомий як творець феномену «дівчат Гібсона», що представляють собою ідеал краси на рубежі XIX—XX століть. Власник журналу «Life»

Біографія[ред. | ред. код]

Гібсон народився в місті Роксбері, штат Массачусетс. Помітивши його пристрасть до малювання, батьки зарахували його в художню школу в Манхеттані. Через два роки навчання він залишив школу і зайнявся пошуками роботи. Його перший малюнок був опублікований в 1886 році в журналі «Life» Джона Емеса Мітчелла (англ. John Ames Mitchell). Згодом малюнки Гібсона з'являлися на сторінках цього видання протягом 30 років.

Гібсон малював ілюстрації практично для всіх великих видань Нью-Йорка: «Harper's Weekly», «Scribners» та «Collier's». Гібсон також ілюстрував книгу Ентоні Гоупа «В'язень Зенди», що вийшла в 1898 році, і її продовження «Руперт з Хенцау». Поява в 1890 році Дівчат Гібсона принесла художнику не лише популярність, але й багатство.

«Перша сварка», 1914

У 1895 році Гібсон одружився з Ірен Ленгхорн, сестрою Ненсі Астор, першою жінкою-парламентарем у британській Палаті громад[6]. Обидві красуні-сестри, що вийшли з колись багатої сім'ї з Віргінії, стали прообразом для створення «Дівчат Гібсона»[7][8].

Після смерті Мітчелла в 1918 році Гібсон став редактором, а потім і власником журналу «Life». Після Першої світової війни популярність «Дівчат Гібсона» пішла на спад. До відходу на спокій у 1936 році художник писав картини маслом для власного задоволення.

У його честь був названий коктейль Мартіні Гібсона, оскільки його улюбленим напоєм був мартіні з джином, прикрашений маринованою цибулею замість традиційних оливок і лимонної цедри. Гібсону належав острів недалеко від міста Айлсборо, штат Мен, який отримав назву «Острів 700 акрів». Там Гібсон і його дружина довго жили[9].

Після смерті в 1944 році Чарльз Дана Гібсон був похований на цвинтарі Маунт Оберн в місті Кембридж, штат Массачусетс.

Роботи[ред. | ред. код]

Інші роботи[ред. | ред. код]

  • Charles Dana Gibson (1905). Зарисовки из Египта. New York: Doubleday & McClure Co. Процитовано 27 липня 2009.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • «The Gibson Girl and Her America. The Best Drawings of Charles Dana Gibson» selected by Edmund Vincent Gillon, Jr. Dover Publications, Inc., New York, 1969.

Посилання[ред. | ред. код]

 Hugh Chisholm, ред. (1911). Gibson, Charles Dana . // Encyclopædia Britannica (11th ed.). Т. V. Cambridge University Press. (англ.)