Шімеджі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Японські популярні гриби, за годинниковою стрілкою зліва, енокітаке, буна-шімеджі, бунапі-шімеджі, ерінги та шиітаке (спереду).
Ліофіллум шимеджі
Бунапі (розробник Hokuto Corporation)

Шімеджі ( япон .シメジ,占地або湿地) — група їстівних грибів, що походять зі Східної Азії, але зустрічаються також у північній Європі. [1] Хон-шімеджі ( Lyophyllum shimeji ) є мікоризним грибом, і його важко культивувати. Інші види є сапротрофами, а буна-шімеджі (Hypsizygus tesselatus) зараз широко культивується. Шімеджі багатий сполуками зі смаком умамі, такими як гуанілова кислота, глутамінова кислота та аспарагінова кислота.

Види[ред. | ред. код]

Кілька видів продаються як гриби шимеджі. Усі сапротрофи, крім Lyophyllum shimeji .

Мікоризні
Методи вирощування були запатентовані декількома групами, такими як Takara Bio [2] і Yamasa [3], а культивується хон-шімеджі кількома виробниками в Японії. [4]
Сапротрофні
Hypsizygus marmoreus є синонімом Hypsizygus tessellatus. Вирощування бун-шімеджі було вперше запатентовано компанією Takara Shuzo Co., Ltd. у 1972 році, а виробництво почалося в 1973 році в Японії. Зараз кілька порід широко культивуються та продаються на ринках у свіжому вигляді.
Бунапі було відібрано з УФ-опромінених буна-сімедзі («хокуто №8» х «хокуто №12»), і корпорація Хокуто зареєструвала породу як «хокуто широ №1».
Ці два види також продавалися як hon-shimeji .
  • Оксамитовий піоппіно (китайська:茶樹菇/茶树菇), Agrocybe aegerita

Кулінарія[ред. | ред. код]

Шімеджі слід завжди готувати: сирими гриби не найкраще подавати через гіркуватий смак, але гіркота повністю зникає під час варіння. Варені гриби мають приємну, тверду, злегка хрустку консистенцію та легкий горіховий смак. При варінні також цей гриб легше засвоюється. Він добре поєднується зі смаженою їжею, як-от смажені овочі, а також з дичиною чи морепродуктами. [5] Також його можна використовувати в супах, рагу та соусах. При окремому приготуванні гриби шимедзі можна пасерувати цілими, включаючи ніжку або ніжку (зрізавши лише самий кінець), використовуючи більш високу температуру, або їх можна повільно смажити при низькій температурі з невеликою кількістю масла або олії. Шімеджі використовується в супах, набе і такікомі гохан

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hon Shimeji located in Sweden - http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/0,1518,703531,00.html (German) - retrieved June 30, 2010
  2. METHOD FOR ARTIFICIALLY CULTURING LYOPHYLLUM SHIMEJI, TAKARA AGURI KK, JP2001120059. ARTIFICIAL CULTIVATION METHOD OF LYOPHYLLUM SHIMEJI, TAKARA BIO INC, JP2007143565.
  3. NEW STRAIN OF LYOPHYLLUM SHIMEJI AND USE OF THE SAME, YAMASA SHOYU KK, JP2006271234. METHOD FOR ARTIFICIALLY CULTURING LYOPHYLLUM SHIMEJI AND CULTURE MEDIUM, Yamasa Shoyu KK, JP2007054044.
  4. (in Japanese) ホンシメジ Lyophyllum shimeji — ホンシメジの新品種開発 — Hon Shimej — New Cultivar Development, In: hokto-kinoko.co.jp, Hokuto Corporation, retrieved February 5, 2022.
  5. [1]