Яновицький Едгард Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едгард Григорович Яновицький
Народився 5 квітня 1937(1937-04-05)
Київ
Помер 23 червня 2016(2016-06-23) (79 років)
Київ
Країна Україна Україна
Alma mater Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна
Заклад ГАО НАНУ
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук
Нагороди Державна премія України в галузі науки і техніки — 2003

Яновицький Едгард Григорович (5 квітня 1937 — 23 червня 2016) — український астроном, фахівець з переносу випромінювання в атмосферах планет, лауреат премії НАНУ ім. М. П. Барабашова (1993) та державної премії України (2003)[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Києві 5 квітня 1937 року[1].

1959 року закінчив Харківський державний університет. Після закінчення університету працював в об'єднаній науково-дослідній лабораторії Артилерійської радіотехнічної академії імені маршала Л. О. Говорова[2].

1962 почав працювати в Головній астрономічній обсерваторії (ГАО) і поступив в аспірантуру обсерваторії. Його науковим керівником був академік Віктор Соболєв з Ленінградського університету. 1965 року в Ленінградському університеті Яновицький захистив кандидатську дисертацію «Деякі задачі теорії розсіювання світла в атмосферах планет». 1982 року там само він захистив докторську дисертацію «Поле випромінювання в неоднорідних планетних атмосферах». Працював в ГАО головним науковим співробітником[1].

Підготував багатьох молодих вчених, які потім працювали в різних нукових установах України, Росії, Німеччини і США. Був членом редколегій журналів Journal of Quantitative Spectroscopy and Radiative Transfer і Кінематика і фізика небесних тіл, членом експертної ради з астрономії Вищої атестаційної комісії України і заступником голови спеціалізованої вченої ради ГАО[1].

Помер в Києві[2] після тривалої хвороби 23 червня 2016 року[3].

Наукові дослідження[ред. | ред. код]

Едгард Яновицький спеціалізувався на теорії переносу випромінювання в атмосферах планет[1].

Він зміг сформулювати для них узагальнений принцип інваріантності і на його основі побудувати аналітичну теорію переносу випромінювання в неоднорідних атмосферах, відкрив глобальну горизонтальну регулярну неоднорідність хмарового шару Венери, показав існування представлення рівняння переносу випромінювання в новій так званій Q-формі. Роботи Яновицького та його учнів відкрили шлях строгому аналізу спектрофотометричних і спектрополяріметричних спостережень планет з метою визначення хімічного складу їхніх атмосфер і властивостей їхних хмарних частинок. Спираючись на свої моделі атмосфер і на закони дифузного відбиття світла поверхнями безатмосферних тіл, вони Яновицького і його учні створили оптичні моделі Місяця, Меркурія, Венери, Марса, Юпітера і Сатурна[1].

Яновицький написав понад 100 наукових праць, а також монографію «Розсіювання світла в неоднорідних атмосферах», опубліковану 1995 року в російськомовному варіанті, а 1996 року видавництвом Springer — в англомовному варіанті[1].

Нагороди та визнання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и Яновицький Едгард Григорович. Ukrainian Virtual Observatory. Процитовано 12 травня 2023.
  2. а б Яновицький Едгард Григорович (5.IV.1938 — 23.VI.2016). Український астрономічний портал. Процитовано 12 травня 2023.
  3. Памʼяті Е. Г. Яновицького. Головна астрономічна обсерваторія НАН України. Процитовано 12 травня 2023.
  4. Премія імені М.П. Барабашова. Подані на конкурс роботи 1998 року. Національна академія наук України. {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)

Література[ред. | ред. код]

  • Едгард Григорович Яновицький: [Вчений-астрофізик]: Біо-бібліографічний покажчик / Авт. вступ. ст. та відп. ред. Я. С. Яцків. — Київ : НАН України. Головна астрономічна обсерваторія, 2004. — 60 с. — (Біобібліографії вчених ГАО НАН України)
  • Мемориал - Памяти Э. Г. Яновицкого / М. И. Рябов (гл. ред.), В. Л. Штаерман (секретарь редакции) // Астрокурьер. — 2016. — № 6 (июнь).

Посилання[ред. | ред. код]