Ях'я ібн Асад

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ях'я ібн Асад
Народився невідомо
Помер 855
Країна Іран
Титул намісник Шашу
Посада Samanid ruler of Shashd і Samanid ruler of Samarkandd
Термін 819—855 роки
Наступник Ахмад ібн Асад
Конфесія суннізм
Рід Саманіди
Батько Асад ібн Саман
Брати, сестри Ахмад ібн Асад, Нух ібн Асад і Elyas ibn Asadd

Ях'я ібн Асад (*д/н — 855) — намісник Шаша і Уструшані в 819855 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Саманідів. Син Асада ібн Самана. Разом із братами відзначився, коли придушили повстання арабського намісника Самарканду Рафі ібн Лайса. В нагороду 819 року призначається Гасаном ібн Абадом, валі Хорасану, намісником міст Шаш і Уструшан з областю (амалом). 821 року новий валі — Тахір ібн Гусейн — підтвердив призначення.

Щорічно сплачував данину до скарбниці халіфу від Шашу в 607 тисяч мусеябських дирхемів, Усрушана — 50 тисяч дирхемів, з них 48 тисяч мухаммедійських і 2 тисячі мусеябських. Це свідчить про значний економічних розвиток міст, чому сприяло вправне керування Ях'ї ібн Асада. У 839 році спільно з братом Нухом виступив на допомогу Тахіру, сина хорасанського валі Абдалли, завдавши поразки кочівникам огузам, що вдерлися до Мавераннахра.

У 842 році після смерті старшого брата Нуха розділив з іншим братом Ахмадом його володіння, отримавши Самарканд. Втім, поступово в Самарканді вплив набув брат Ахмад. Але Ях'я продовжував мирно правити й помер у 855 році. Після цього його володіння успадкував брат Ахмад ібн Асад.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Frye, R.N. (1975). «The Sāmānids». In Frye, R.N. The Cambridge History of Iran, Volume 4: From the Arab Invasion to the Saljuqs. Cambridge: Cambridge University Press. pp. 136—161. ISBN 0-521-20093-8.
  • Негматов Н. Н. Государство Саманидов. Мавераннахр и Хорасан в IX—X вв. Душанбе, «Ирфон», 1977