1 карбованець «20-річчя Перемоги над фашистською Німеччиною»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
20-річчя Перемоги над фашистською Німеччиною
СРСР СРСР
Номінал 1 карбованець
Маса 9,25 г
Діаметр 31 мм мм
Товщина 2.3 мм
Гурт гладкий з написом
Метал мідно-нікелевий сплав
Роки карбування 1965
Аверс
Аверс
Опис герб СРСР
Реверс
Реверс
Опис зображення пам'ятника воїну-визволителю
Гравер А. В. Козлов

20-річчя Перемоги над фашистською Німеччиною (рос. 20 лет Победы над фашистской Германией) — ювілейна монета СРСР вартістю 1 карбованець, випущена 28 квітня 1965 року. Монету присвячено 20-річчю Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні. На реверсі монети було зображено пам'ятник воїну-визволителю в Берліні — радянський меморіальний комплекс в Трептов-парку, де поховано близько п'яти тисяч радянських воїнів. Являє собою фігуру радянського солдата, в одній руці якого — меч, що розрубує нацистську свастику, на іншій — врятована з руїн поверженого Берліна маленька німецька дівчинка. У основи пам'ятника розташований мавзолей.

Історія[ред. | ред. код]

Пам'ятник воїну-визволителю

Монета карбувалася на Ленінградському монетному дворі (ЛМД). Карбованець «20-річчя Перемоги над фашистською Німеччиною» — став першою радянською ювілейною монетою. Також це перша монета присвячена перемозі СРСР у Великій Вітчизняній війні, у зв'язку з цим випускалися монети вартістю в 1 карбованець у 1975, 1985 роках і 3 карбованці у 1991 році.

У 1988 році було викарбувано спеціальну партію — 55 000 екземплярів цього рубля з якістю пруф для колекціонерів, на гурті таких монет було зроблено напис «9 МАЯ 1965 • 1988 • Н», усі інші параметри були без змін. Монети цієї партії за вартістю значно дорожче від звичайних екземплярів 1965 року випуску.

Опис та характеристики монети[ред. | ред. код]

Номінал
крб.
Метал Маса
грам
Діаметр
мм.
Гурт Тираж
штук
1
мідно-нікелевий сплав
12.8
31
гладкий із заглибленим написом
60.000.000
11.250 (пруф)

Аверс[ред. | ред. код]

На аверсі в верхній частині диска — герб СРСР з п'ятнадцятьма витками стрічки, під ним — горизонтальна риса з потовщенням посередині, ліворуч від риси — літери «СС», праворуч — «СР», під рискою напис у два рядки — «ОДИН РУБЛЬ», по колу — обідок з опуклих крапок.

Реверс[ред. | ред. код]

На реверсі монети зображено пам'ятник воїну-визволителю, встановленого в берлінському Трептов-парку, скульптора Є. В. Вучетича. Уздовж гурта по колу напис «ПОБЕДА НАД ФАШИСТСКОЙ ГЕРМАНИЕЙ». У середній частині, ліворуч від зображення пам'ятника знаходиться цифра «XX», праворуч напис «ЛЕТ». Виступаючий кант по колу. Зображення пам'ятника і написи рельєфні.

Гурт[ред. | ред. код]

Розміщені написи «9 МАЯ 1965» та «ОДИН РУБЛЬ», розділені двома зірочками. Написи і зірочки поглиблені.

Автори[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]