Amazonas (1851)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Паровий фрегат «Амазонас», 1880 рік, фотографія ВМС Бразилії

«Амазонас» був гвинтовим фрегатом армії Бразильської імперії, яка служила у війні Потрійного союзу, взявши учассть у основних річкових битвах конфлікту. Це був також перший великий військовий корабель, який ходив по річці Амазонка.

Історія[ред. | ред. код]

Четверте судно військово-морського флоту Бразилії, яке отримало ім'я на честь відповідного штату та річки Амазонка, було побудовано на верфі Томаса Вілсона в Беркенгеді, Ліверпуль, Англія, за контрактом з Бразильською імперією вартістю £ 41061.

Корабель поєднував такелаж з фрегата та парову машиніу потужністю 350 кінських сил, яка приводила в рух два бічні колеса і дозволяла досягти швидкості 10 ; вузлів. Його довжина становила 56,9   м, 9,8 рукава   м і осадка 4,5   м, з водотоннажністю 1800   тонн. На кораблі було встановлено 4 гармати 32   фунтові в батареї та дві 70 фунтові, втім головною зброєю вважався таран. Екіпаж складався з 25 офіцерів та 437 серед матросів та морських піхотинців.

«Amazonas» під час битви при Ріачуело.

Література[ред. | ред. код]

  • Resquín, Francisco Isidoro (1896). Datos históricos de la guerra del Paraguay con la Triple Alianza. Compañía Sud-Americana de Billetes de Banco.
  • Centurión, Juan Crisóstomo (1901). Reminiscencias históricas sobre la guerra del Paraguay. Imprenta de J. A. Berra.