Austrotaxus spicata

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Austrotaxus spicata
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Тисові (Taxaceae)
Рід: Austrotaxus
Compton
Вид:
A. spicata
Біноміальна назва
Austrotaxus spicata
Compton 1922

Austrotaxus spicata (новокаледонський тис) — вид хвойних рослин родини тисових, єдиний представник роду Austrotaxus.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Зустрічається в горах в центрі і на північному сході головного острова Нової Каледонії від 400 до 1350 м над рівнем моря. Зазвичай зростає як невелике дерево в підліску із щільного, вологого тропічного лісу. Більшість субпопуляції росте на кислих субстратах, крім тої, що на Mé Maoya.

Морфологія[ред. | ред. код]

Дерево дводомне, щільно розгалужене, вічнозелене, 3–25 м висотою. Підліткове листя не дуже відрізняється від дорослого, довжиною 17 см на 0,8 см в ширину, поступово стає коротшим з віком. Листки темно-зелені зверху, з двома світло-зеленими смугами знизу; вони розташовані по спіралі на стеблі. Насіннєві шишки довжиною 20–25 мм, це м'ясисті аріли, які майже повністю оточують єдину насінин. Чоловічі (пилкові) шишки завдовжки 10–15 мм, стрункі. Помітно довше листя і велике насіння легко відрізняє цей вид від видів роду Taxus.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Збільшення частот пожеж може становити загрозу в найближчому майбутньому. Як складова частина гірського лісу, Austrotaxus може також бути уразливим до наслідків зміни клімату в найближчому майбутньому. Цей вид був записаний на охоронних територіях, таких як Mont Panie.

Посилання[ред. | ред. код]