Born to Be Wild

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Born to Be Wild
Сингл Steppenwolf
Випущений червень 1968
Жанр хардрок і прото-металd
Мова англійська
Композитор Mars Bonfired
Лейбл Dunhill[d]
Продюсер Gabriel Meklerd
Музичне відео
«Born to Be Wild» на YouTube

Born to Be Wild — пісня Steppenwolf, що вийшла 1968 року. Вийшла в альбомі Steppenwolf, а також як сингл. Пісня потрапила до списку 500 найкращих пісень усіх часів за версією журналу Rolling Stone[1].

«Born to Be Wild» вийшла синглом, піднялася до #2 в Billboard Hot 100[2] і стала свого роду байкерським гімном кінця 1960-х - початку 1970-х років після того, як прозвучала в культовому фільмі «Безтурботний вершник» (1969). Також у 1969 році Вілсон Пікетт записав кавер-версію пісні для свого альбому Hey Jude.

Цю пісню іноді називають першою у стилі хеві-метал через те, що рядок з неї «heavy metal thunder» дала назву цьому піджанру рок-музики[3]. Хоча це твердження заперечується (двома роками раніше вийшла книга Вільяма Берроуза «Нова Експрес», де також зустрічалося це словосполучення), проте «Born to Be Wild» стала першою піснею, в якій прозвучало словосполучення «heavy metal».

Пісня стала однією з найпопулярніших у репертуарі Steppenwolf. Серед тих, хто виконував її, були Slade, Slayer, INXS, Krokus, Blue Öyster Cult, Status Quo, Ozzy Osbourne, Raven, Kim Wilde, Hinder, Twisted Sister, Bon Jovi, Doro, KuroYume, The Cult, Deformity, Puhdys, AC/DC, Riot.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rolling Stone : The RS 500 Greatest Songs of All Time. web.archive.org. 20 серпня 2006. Архів оригіналу за 20 серпня 2006. Процитовано 10 березня 2021.
  2. Steppenwolf | Biography, Albums, Streaming Links. AllMusic (англ.). Архів оригіналу за 17 лютого 2021. Процитовано 10 березня 2021.
  3. Born to Be Wild - Steppenwolf | Song Info | AllMusic (англ.), процитовано 10 березня 2021