Copenhagen Suborbitals

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тихо Браге (помаранчевий) з Heat 1X-ракета (білий)
Зліт Тихо Браге (помаранчевий) на ракеті-носії Heat 1X (білий)

Copenhagen Suborbitals — данська компанія, заснована 2008, створила аматорський апарат Heat 1X Tycho Brahe, що складається з ракети-носія HEAT і капсули Тихо Браге, перший запуск планувалося здійснити 2010, невдала спроба відбулася 2011.

Мета[ред. | ред. код]

З'ясувати можливість здійснити некерований політ ракети таких розмірів (повна злітна маса 1630 кг, висота 9,38 м); можливість здійснити запуск апарати таких розмірів зі спеціально збудованої морської платформи; можливість створити космічний апарат з найбільшим зовнішнім діаметром 0,65 м, здатний підтримувати життєдіяльність людини.

Для перевірки ракета-носій HEAT запускалася разом з капсулою Тихо Браге під назвою Heat 1X Tycho Brahe.

Запуски[ред. | ред. код]

5 вересня 2010 року[ред. | ред. код]

Петер Массен й Крістіан фон Бенгцон

Перший старт мав відбутися 5 вересня 2010 року в Балтійському морі. Замість запуску двигуна з'явився дим. За попередніми даними вийшов з ладу клапан, який відповідає за подачу рідкого кисню. Старт відкладено до виправлення поломки[1].

Під час тестового польоту ракета-носій підніметься на висоту 30 км. Старт буде з морської платформи Sputnik, встановленої на приватному підводному човні Петера Мадсена.

На борту буде розміщений манекен людини.

3 червня 2011 року[ред. | ред. код]

Ракета піднялася на висоту 2,6 км. Надалі через несправність почала падати. Парашут розкрився не повністю. Тому апарат вдарився об воду, при цьому зазнавши удару в 26g. Затонув у Балтійському морі на глибині 80-90 м.

Посилання[ред. | ред. код]

Опис ракети на сайті виробника(англ.)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Данська «саморобна» ракета не змогла злетіти. Архів оригіналу за 6 листопада 2010. Процитовано 14 листопада 2016.