Euderus set

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Euderus set

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Перетинчастокрилі (Hymenoptera)
Родина: Евлофіди (Eulophidae)
Рід: Euderus
Вид: E. set
Euderus set
Egan, Weinersmith & Forbes, 2017
Посилання
Вікісховище: Euderus set
NCBI: 2558938

Euderus set — вид їздців родини евлофід (Eulophidae).

Назва[ред. | ред. код]

Вид названо на честь єгипетського бога Сета, який замурував свого брата Осіріса в склепі, перш ніж вбити його та розрізати на маленькі шматочки.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений на південному сході США у дубових лісах.

Опис[ред. | ред. код]

Самиці завдовжки від 1,6 мм до 2,3 мм, самці менші — від 1,2 мм до 1,6 мм. Тіло блискучого райдужного забарлення, від бірюзового до синьо-зеленого, залежно від віку. Вусики короткі, білого або жовтого кольору. Лапки білі, крім темно-коричневих кінцевих члеників. Передні крила широкі, заходять за вершину черевця. Заднє крило дорівнює 0,8 від довжини переднього крила.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Паразит горіхотворок Bassettia pallida. Самиця відкладає яйце у гал, що утворений личинкою горіхотворки. Коли яйце вилуплюється, личинка Euderus set проникає в личинку оси хазяїна. Паразит маніпулює господарем, пришвидшує його розвиток, і личинка розвивається на місяць раніше, ніж зазвичай. За цей час гал не є ще добре розвиненим, його отвір завузький і личинка застряває на виході з гала. Тоді личинка Euderus set розвивається у голові господаря. Личинки зимують там, з'їдаючи господаря, і з'являються наступної весни. Механізм, що використовується для маніпулювання господарем, невідомий.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Noyes J. S. Eulophidae (англ.). Universal Chalcidoidea Database. World Wide Web electronic publication. Архів оригіналу за 23 вересня 2015. Процитовано 6 лютого 2017.
  • Виктор Ковылин. Сверхпаразит-гиперманипулятор превращает жертву в затычку и выходит сквозь её голову. Батрахоспермум (рос.). batrachospermum.ru. Архів оригіналу за 11 січня 2021. Процитовано 6 лютого 2017.
  • 'Euderus Haliday, 1844: інформація на сайті «Енциклопедія життя» (EOL)
  • Euderus Haliday, 1844 (англ.). faunaeur.org. Архів оригіналу за 7 лютого 2017. Процитовано 6 лютого 2017.