FN CAL

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
FN CAL
FN CAL FN CAL у Національному музеї стрілецької зброї у Ферфаксі, Віргінія
FN CAL FN CAL у Національному музеї стрілецької зброї у Ферфаксі, Віргінія
Тип автомат
Походження Бельгія Бельгія
Історія використання
Оператори см. Країни-оператори
Історія виробництва
Розробник Ернст Вев'є (Ernest Vervie)
Розроблено 1970 рік
Виготовлення 1970—1974 год
Виготовлена
кількість
10 000[1]
Характеристики
Вага 3 кг (без патронів)
Довжина 980 мм
Довжина ствола 467 мм

Набій 5,56×45 мм
Калібр 5,56
Дія відведення порохових газів, поворотний затвор
Темп вогню 700
Дульна швидкість 970
Дальність вогню
Ефективна 400
Система живлення відокремлені коробчаті магазини на 20, 25 або 30 патронів
Приціл діоптричний, є кріплення для встановлення різних прицілів.

FN CAL у Вікісховищі

FN CAL (Carabine Automatique Legere, з фр. — «легкий автоматичний карабін») — бельгійський автомат. Призначався для участі у конкурсі на переозброєння Армії США на заміну гвинтівці M16A1, а також для союзників НАТО[2]. Є модифікацією гвинтівки FN FAL під малоімпульсний патрон 5,56 × 45 мм (частина вузлів та деталей двох зазначених зразків зброї є взаємозамінними)[3]. Виробництво автомата було припинено через високу собівартість та низьку надійність, на заміну даної моделі прийшов автомат FN FNC.

Історія[ред. | ред. код]

Автоматичний карабін FN CAL створений під новий набій калібру 5,56 мм и призначений для озброєння армійських підрозділів. Карабін мав магазин ємністю 20 патронів, а його конструкція в цілому була зроблена досить майстерно і охайно.

В'єтнамська війна, як і інші попередні війни, призвела до появи цілої серії нових автоматичних гвинтівок, що стріляли набоями 5,56-мм калібру. Компанія «FN» випустила автоматичний карабін ФН КАЛ (FN CAL) — свій варіант автоматичної гвинтівки, що стріляє патронами 5,56-мм калібру.

Конструкція карабіну ФН КАЛ (FN CAL) багато в чому нагадує пристрій автоматичної гвинтівки FN FAL, за винятком механізму обертового затвору. Перші моделі карабіна ФН КАЛ (FN CAL) мали перемикач видів вогню, що мав 3 положення. Ця функція досягалася шляхом спеціального пристрою ударно-спускового механізму (УСМ), який дозволяв при одноразовому натисканні на спусковий гачок здійснювати стрільбу з відсічкою по 3 набої. ФН КАЛ (FN CAL) також міг стріляти одиночними пострілами і чергами.

Дуло карабіна ФН КАЛ (FN CAL) кріпилось до дульної коробки за допомогою одного широкого болта, дозволяючи тим самим легко зняти дуло при необхідності. Карабін ФН КАЛ (FN CAL) використовував магазин ємністю 20 набоїв. Також, міг використовуватися магазину ємністю 25 і 30 набоїв. В цілому, конструкція карабіна ФН КАЛ (FN CAL) була зроблена досить майстерно і охайно. Для роботи системи відведення порохових газів з каналу ствола, в газовій камері застосовується штовхач клапана, що приводить у рух затвор. Затвор замикається з патронником за допомогою двох важелів.

Під час польових випробувань на початку 1970-х років виявилися дефекти, що стосуються процесу розбирання зброї і його експлуатації. До того ж, виробництво автоматичного карабіну ФН КАЛ (FN CAL) було досить дорогим. Тому, він був знятий з виробництва в 1975 році.

Збройові конструктори зайнялися розробкою нової моделі автоматичної гвинтівки FNC.

  1. Описание FN CAL [Архівовано 2010-06-18 у Wayback Machine.] на сайті world.guns.ru

Країни-оператори[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Jones, Richard D. Jane's Infantry Weapons 2009/2010. Jane's Information Group; 35 edition (January 27, 2009). ISBN 978-0-7106-2869-5.