Graveyard Keeper

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Graveyard Keeper
Розробник Росія Lazy Bear Games
Видавець США tinyBuild
Дистриб'ютор Steam
Жанр(и) симулятор
Платформа  Microsoft Windows
 OS X
 Linux
 Xbox One
 Nintendo Switch
 PlayStation 4
 iOS
 Android
Ліцензія пропрієтарна ліцензія[d]
Дата випуску 15 серпня 2018
Режим гри  Однокористувацька гра
Мова англійська, польська, російська, китайська
Українська відсутня
Творці
Композитор(и) Гамза ель Гамрі
Технічні деталі
Рушій Unity[1]
Носій цифрова дистрибуція і цифрове завантаження[d]
Офіційний сайт
CMNS: Graveyard Keeper у Вікісховищі

Graveyard Keeper (укр. Доглядач цвинтаря) — відеогра в жанрі симулятора управління на тему цвинтаря, розроблена незалежною російською інді-студією Lazy Bear Games та видана tinyBuild. Альфа-версія гри була випущена для Microsoft Windows у травні 2018 року[2], а потім того ж року відбувся реліз для Windows та Xbox One[3]. Версії для Nintendo Switch та PlayStation 4 були випущені 27 червня 2019 року. В Японії гра вийшла 6 лютого 2020 року[4].

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Graveyard Keeper — це симулятор управління кладовищем, натхненний Stardew Valley і заснований на Harvest Moon[5]. На початку гри гравець стає володарем ділянки землі, що охоплює невеликий цвинтар, що колись належав його попереднику, недалеко від невеликого містечка. Цвинтар спочатку завалений валунами, деревами, пнями та бур'янами, гравець має розчистити його, щоб відновити роботу, доглядаючи могили й навіть церкву, щоб отримувати дохід і приносити пожертвування до церковної скарбниці. Ваша кінцева мета — допомогти головному героєві відкрити портал у свій рідний світ. Для цього вам потрібна інформація та допомога різних NPC, яким ви намагатиметеся догодити, або виконувати їх квести. Такі квести зазвичай включають певні елементи ігрового процесу, наприклад, принести їм будь-які ремісничі або колекційні предмети, такі як масло, мед і так далі. Протягом гри поступово відкриваються нові ігрові елементи та області, у міру того, як ви відкриваєте нові технології. Дерево умінь в цій грі називається «Дерево технологій», ви відкриваєте нові технології, щоб просунутися в грі. Після ранньої гри в Graveyard Keeper необхідно мати три різні типи очок досвіду: Червоне, Синє та Зелене, щоб розблокувати більшість технологій. Крім догляду за могилами та очищення навколишнього середовища, у грі є фермерство, ковальська справа, елементарний бій, багаторівневе підземелля, риболовля та широка система ремесел.

Історія[ред. | ред. код]

Гравець бере на себе роль людини, збитої машиною, і, прийшовши до тями, виявляє себе в незнайомому світі із середньовічною фентезійною атмосферою, де йому доручено піклуватися про місцевий цвинтар і церкву. Вирішивши повернутися додому та возз'єднатися зі своєю коханою, доглядач цвинтаря спілкується з місцевими жителями, допомагаючи розв'язувати їхні проблеми. Зрештою доглядач дізнається про портал, за допомогою якого можна повернутися додому, але щоб він заробив, потрібні особливі магічні предмети, якими володіють деякі з найвпливовіших персонажів села. Завоювавши їхню довіру та отримавши предмети, головний герой прощається з друзями, але замість того, щоб повернути його додому, портал повертає до нього кохану. У додатковому DLC з'ясовується, що він не може повернутися додому, тому що він (як і його попередники) виконує священне завдання посередника між жителями села та потойбічним світом. Стало відомо, що Стародавній Бог привів його сюди й розділив на дві частини: його агресивну сторону відправили до Міста, а його співчутливій стороні стерли пам'ять про те, що з ним нещодавно сталося, і призначили новим доглядачем кладовища у селі (саме тому він не може увійти в Місто і вмирає за кожної спроби).

DLC[ред. | ред. код]

Breaking Dead[ред. | ред. код]

DLC для Graveyard Keeper, Breaking Dead (укр. Пуститися смерті[6]), було анонсовано у 2018 році безкоштовно для власників базової гри. У морг додається стіл воскресіння, і ви можете воскрешати трупи та змушувати їх працювати над будь-якою з безлічі поточних завдань, які підживлюють ваше підприємство: від збирання каменю та дерева до створення предметів та написання книг, а також догляду за садом та доставки товарів на ринок. За наявності достатньої кількості зомбі досить високої якості можна автоматизувати весь ланцюжок постачання, залишивши вас зосередитися на проходженні основної сюжетної лінії[7][8].

Stranger Sins[ред. | ред. код]

Друге платне DLC під назвою Stranger Sins (укр. Дивні гріхи[9]) було випущено 28 жовтня 2019 року (якраз до Гелловіну), яке заглиблюється в історію гри та її персонажів. У ньому з'явилася нова таверна, якою можна керувати, виробляючи та продаючи їжу та напої у великих кількостях за відмінними цінами, і зовсім новий ланцюжок квестів, який додає особистості багатьом з раніше мовчазних жителів села. Також додається нова кінцівка для завершення основної гри після завершення квестів DLC.

Game of Crone[ред. | ред. код]

Третє платне DLC під назвою Game of Crone (укр. Гра Крон[10]) було випущено 27 жовтня 2020 року з додатковим сюжетним контентом. У ньому розповідається про табір біженців від інквізиції, який гравець має допомогти розвинути, розслідуючи таємницю вампіра, який тероризує мешканців села. Також у додатку є побічний квест за участю осла, який приносить трупи та просить гравця допомогти йому у реалізації плану створення комуністичної революції.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Mod DB — 2002.
  2. Graveyard Keeper Alpha Launch Trailer and Release Date. TrueAchievements (англ.). Процитовано 14 серпня 2018.
  3. Ramos, Jeff (17 серпня 2018). Graveyard Keeper is a dark, challenging take on Stardew Valley. Polygon (англ.). Процитовано 17 грудня 2020.
  4. Graveyard Keeper. Nintendo Japan (англ.). Процитовано 29 січня 2020.
  5. Wilde, Thomas (12 серпня 2018). Q&A: tinyBuild CEO Alex Nichiporchik on the ideas that 'curl up on you and manifest into game design'. GeekWire. Процитовано 14 серпня 2018.
  6. Назва DLC є великодкою до назви серіалу «Пуститися берега».
  7. S, Becca (30 жовтня 2018). Graveyard Keeper Gets Free "Breaking Dead" DLC. GameSpew (англ.). Процитовано 27 березня 2019.
  8. Graveyard Keeper :: Breaking Dead is out now. Steam (англ.). 29 жовтня 2018. Процитовано 27 березня 2019.
  9. Назва DLC є великодкою до назви серіалу «Дивні дива».
  10. Назва DLC є великодкою до назви серіалу та серії книг «Гра престолів».

Посилання[ред. | ред. код]