Helios Airways

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Helios Airways
ІАТА
ZU
ІКАО
HCY
Позивний
HELIOS
Тип авіакомпанія
Дата заснування 1999
Завершення діяльності 31 жовтня 2006
Хаби Ларнака
Штаб-квартира Ларнака
Сайт
Boeing 737-300 авіакомпанії Helios Airways на їзді в лондонському аеропорту Лутон, 2004 рік

Helios Airways — колишня бюджетна авіакомпанія Кіпру зі штаб-квартирою у місті Ларнака, що виконувала регулярні пасажирські перевезення між Кіпром та аеропортами Європи. Головний транспортний вузол (хаб) авіакомпанії перебував у Міжнародному аеропорту Ларнака[1][2].

Helios Airways припинила операційну діяльність 6 листопада 2006 року після того, як банківські рахунки авіакомпанії були заморожені за розпорядженням уряду країни[3].

Історія[ред. | ред. код]

Helios Airways була створена 23 вересня 1998 року і стала першою приватною авіакомпанією Кіпру, яка належала кіпрській офшорній групі «TEA», що спеціалізується на здачі в операційний лізинг літаків Boeing 737 авіакомпаній по всьому світу. 15 травня 2000 року виконаний перший чартерний рейс в лондонський аеропорт Гатвік. Спочатку Helios Airways працювала тільки на чартерних перевезеннях, а з 5 квітня 2001 року ввела в польотний розклад і регулярні комерційні маршрути. У 2004 році авіакомпанія була придбана холдинговою групою Libra Holidays, який розташовувався в місті Лімасол.

14 березня 2006 року керівництвом Helios Airways було заявлено про зміну назви авіакомпанії на αjet і відходу з ринку регулярних пасажирських перевезень[4]. 30 жовтня того ж року αjet оголосила про припинення всіх перевезень протягом наступних дев'яноста днів, після чого уряд країни вимагав негайно оплатити всі борги, що утворилися в результаті діяльності авіакомпанії. Крім того, приватні кредитори зажадали розрахунків за запозиченнями у готівковій формі з кожної операції і з кожного рейсу, що виконується αjet. Після пред'явлення таких вимог керівництво авіакомпанії заявило про повне припинення всієї діяльності з 31 жовтня 2006 року. Тим не менш, авіаперевезення тривали і далі. 31 жовтня 2006 року вебсайт компанії опублікував заяву керівництва αjet про те, що уряд Кіпру «незаконно затримав літак авіакомпанії і заморозив її банківські рахунки», і що ці дії знаходяться в прямому протиріччі з виграної апеляцією αjet в окружному суді і наносить істотний фінансовий збиток авіакомпанії».

З 1 листопада 2006 року всі польоти αjet були припинені, а більшість рейсів авіакомпанії були віддані нині неіснуючому чартерному авіаперевізнику XL Airways UK. Згідно з коментарями керуючого холдингу Libra Holidays рішення про закриття авіакомпанії було прийнято внаслідок поганих фінансових результатів діяльності перевізника та тиску з боку його кредиторів[5].

Флот[ред. | ред. код]

За станом на кінець операційної діяльності повітряний флот авіакомпанії складався з таких літаків[6]:

Виведений з експлуатації флот[ред. | ред. код]

У різний час авіакомпанія експлуатувала наступні типи літаків:

Авіаподії і нещасні випадки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «World Airline Directory.
  2. «Contact Us.» Helios Airways. 4 February 2005.
  3. Cyprus Weekly, text copied to http://forum.keypublishing.co.uk/showthread.php?t=64566 [Архівовано 4 березня 2009 у Wayback Machine.]
  4. BBC NEWS | Business | Cypriot airline to stop flights. Архів оригіналу за 27 квітня 2010. Процитовано 31 липня 2017.
  5. Airliner World January 2007
  6. http://www.planespotters.net/Airline/Helios-Airways [Архівовано 28 грудня 2009 у Wayback Machine.] Fleet List
  7. AIRCRAFT ACCIDENT REPORT HELIOS AIRWAYS FLIGHT HCY522 BOEING 737-31S AT GRAMMATIKO, HELLAS ON 14 AUGUST 2005[недоступне посилання]

Посилання[ред. | ред. код]