Hyloscirtus sethmacfarlanei

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Hyloscirtus sethmacfarlanei
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Ряд: Безхвості (Anura)
Родина: Райкові (Hylidae)
Рід: Hyloscirtus
Вид: H. sethmacfarlanei
Hyloscirtus sethmacfarlanei
Reyes-Puig​, Recalde, Recalde, Koch, Guayasamin, Cisneros-Heredia, Jost & Yánez-Muñoz, 2022
Посилання
Віківиди: Hyloscirtus sethmacfarlanei

Hyloscirtus sethmacfarlanei — вид жаб родини райкових (Hylidae). Описаний у 2022 році.[1]

Назва[ред. | ред. код]

Вид названо на честь американського актора, режисера та письменника Сета Мак-Фарлейна, який відомий своєї пристрастю до природничих наук.

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Еквадору. Відомий лише з типового місцеположення в заповіднику Fundación EcoMinga's Machay в горах Серро Майордомо, на висоті 2970 м над рівнем моря. Заповідник розташований у східних Кордильєрах центральних Еквадорських Анд, на північній стороні верхнього вододілу річки Пастаса поблизу південного кордону національного парку Лланганатес в провінції Тунгурауа.[2]

Опис[ред. | ред. код]

Довжина дорослої самиці становить близько 72 мм. Дорослі жаби чорні з характерними помаранчевими або червоними плямами. Молоді жаби яскраво-жовті. Вчені відзначають, що жаба токсична: поводження зі зразками з голою шкірою викликало поколювання, свербіж і біль, які тривали годинами. Вони вважають, що жаба може виділяти хімічну речовину, яка робить її поганою для хижаків або викликає у хижаків нудоту, і що забарвлення може бути апосематичним. Дорослий самець, пуголовок і рекламний крик залишаються невідомими.

Екологія[ред. | ред. код]

Типова місцевість складається з карликового відкритого мохового лісу, вкритого мохоподібними та епіфітами, насиченого вологою. Усі чотири відомі особини цього виду були знайдені на одній вузькій гірській гряді у бромелієвих роду Guzmania, що ростуть на висоті 60–90 см над землею.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Juan P. Reyes-Puig​, Darwin Recalde, Fausto Recalde, Claudia Koch, Juan M. Guayasamin, Diego F. Cisneros-Heredia, Lou Jost and Mario H. Yánez-Muñoz. 2022. A Spectacular New Species of Hyloscirtus (Anura: Hylidae) from the Cordillera de Los Llanganates in the eastern Andes of Ecuador (Вражаючий новий вид Hyloscirtus(Anura: Hylidae) з Кордильєра-де-Лос-Лланганатес у східних Андах Еквадору). PeerJ. 10:e14066 DOI: 10.7717/peerj.14066
  2. Novataxa