Маґен ор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Iron Beam)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маґен ор
Країна походження  Ізраїль
Оператор Армія оборони Ізраїлю
Виробник Rafael Advanced Defense Systems[1]
Конструктор Rafael Advanced Defense Systems[2]
Дата/час прийняття в експлуатацію 2024[2]
Донор Міністерство оборони Ізраїлю[1]
Дата анонсу лютий 2014[3]
Офіційний сайт(англ.)
CMNS: Маґен ор у Вікісховищі

Маґен ор (івр. מגן אור‎, «Світловий щит») — ізраїльська система протиповітряної оборони зі зброєю спрямованої енергії. Призначена для знищення ракет малої дальності, артилерії та мінометів. Має радіус дії до 7 км, відстань яка занадто мала для системи «Залізний купол». Крім того, система може також перехоплювати безпілотні літальні апарати (БПЛА).

Назва[ред. | ред. код]

Робочою назвою проєкту цієї системи була «Керен барзель» (івр. קֶרֶן בַּרְזֶל‎), що перекладається як «Залізний промінь». Згодом була затверджена офіційна назва цього Маґен ор (івр. מגן אור‎) — «Світловий щит». Проте англомовний варіант первісної назви Iron Beam закріпилася у міжнародній та натівській номенклатурі.

Історія[ред. | ред. код]

Проєкт системи вперше представлений на Сінгапурському авіасалоні ​​в лютому 2014 року[4]. Підрядником для розробки системи обрано компанію Rafael Advanced Defense Systems. Розробка системи фінансувалася Міністерством оборони Ізраїлю.

У квітні 2022 року Міністерство оборони Ізраїлю та Rafael оголосили, що в серії експериментів система успішно збила безпілотники, ракети, мінометні гранати та протитанкові ракети.

В жовтні 2023 року було оголошено про намір включити батареї «Маґен ор» до складу системи протиповітряного захисту на кордоні з Сектором Гази протягом 2025 року та протягом 2027 року на кордоні з Ліваном[5][6].

Характеристика[ред. | ред. код]

Система базується на волоконному лазері, вдосконаленому, дешевшому у використанні та менш небезпечному для навколишнього середовища, на відміну від хімічного лазера, на якому базується система Nautilus при високій потужності. Батарея Iron Beam є мобільною і складається з радара протиповітряної оборони, блоку керування (C2) і двох систем HEL (лазер високої енергії). Він призначений для двох лазерних гармат потужністю 100—150 кВт потужності.

Система буде додатковим рівнем захисту в Ізраїлі та найнижчим у багаторівневій системі протиповітряного захисту Ізраїлю: «Залізний купол» (від ракет малої дальності), «Праща Давида» (від ракет середньої дальності, балістичні ракети малої дальності та крилаті ракети) і системи «Хец» — для перехоплення балістичних ракет великої дальності всередині та поза атмосферою.

Основними перевагами використання зброї спрямованої енергії перед звичайними ракетами-перехоплювачами є менші витрати на один постріл, необмежена кількість пострілів, менші експлуатаційні витрати та менша кількість робочої сили. Також немає уламків перехоплювача, які можуть впасти на цивільні об'єкти. Вартість кожного перехоплення є незначною, на відміну від дорогих ракет-перехоплювачів — близько 1000 доларів США за постріл, проти 50 000 доларів США за вистріл ракет[7][6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://breakingdefense.com/2022/10/iron-beam-israels-laser-air-defense-system-could-be-ready-in-2-3-years/
  2. а б https://www.defensenews.com/battlefield-tech/2023/10/16/no-rafaels-iron-beam-laser-didnt-blow-up-missiles-over-israel/
  3. https://web.archive.org/web/20140119215110/http://www.rafael.co.il/Marketing/195-1951-en/Marketing.aspx
  4. Israel's Rafael Unveils 'Star Wars-style' Laser Missile Shield (англ.). Haaretz. 14 лютого 2014.
  5. Помилка Lua у Модуль:Citation/CS1 у рядку 370: attempt to concatenate a boolean value.
  6. а б Помилка Lua у Модуль:Citation/CS1 у рядку 370: attempt to concatenate a boolean value.
  7. Yuval Azulay (16 жовтня 2023). Did Israel test its new laser system Iron Beam to intercept Hamas missiles? (англ.). CTech.

Посилання[ред. | ред. код]