Lagenorhynchus albirostris

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Атлантичний білобокий дельфін
Порівняння розміру дельфіна із розмірами людини
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Інфраряд: Китоподібні (Cetacea)
Родина: Дельфінові (Delphinidae)
Рід: Lagenorhynchus
Вид:
Атлантичний білобокий дельфін (L. albirostris)
Біноміальна назва
Lagenorhynchus albirostris
(Gray, 1846)

Lagenorhynchus albirostris (Біломордий дельфін) — вид родини дельфінових, що мешкає в холодних і помірних широтах північної частини Атлантичного океану аж до Приполярної зони. Зустрічається широко над континентальним шельфом, але особливо уздовж краю шельфу.

Опис[ред. | ред. код]

З розміром від 1,10 до 1,20 метра при народженні, і середнім розміром 2,75 метра в зрілому віці, цей вид є одним з найбільших дельфінів. Тварини можуть важити до 350 кілограмів, самці трохи більші, ніж самиці. Спина і боки від темно-сірого до чорного кольору. Всі плавці чорні, живіт і горло контрастно білого кольору.

У тварин є від 88 до 93 хребців це найбільше число серед всіх китоподібних. Кількість конічних зубів від 22 до 25 пар на щелепу, це відносно низька кількість порівняно з іншими дельфіновими.

Поведінка[ред. | ред. код]

Харчуються безліччю дрібної пелагічної (яка перебуває у середніх шарах) риби, а також донною рибою, кальмарами та ракоподібними.

Загрози і захист[ред. | ред. код]

Була довга історія дрібного полювання, полювання в деяких районах триває і сьогодні, наприклад, біля південно-західного узбережжя Гренландії. Як і на інших північноатлантичних морських ссавців, на цей вид впливає забруднення води хлорорганічними сполуками, іншими антропогенними сполуками і важкими металами.

Посилання[ред. | ред. код]