Megamastax amblyodus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Megamastax amblyodus
M. amblyodus під час полювання
M. amblyodus під час полювання
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Лопатепері (Sarcopterygii)
Ряд: Incertae sedis
Родина: Incertae sedis
Рід: † Megamastax
Choo et al., 2014
Вид: M. amblyodus
Megamastax amblyodus
Choo et al., 2014
Посилання
Вікісховище: Megamastax amblyodus
Віківиди: Megamastax amblyodus

Megamastax amblyodus — хижа риба, виявлена китайськими палеонтологами в піздньосилурійських відкладах. Родову назву Megamastax складено з грецьких коренів і означає щось на зразок «великі щелепи». Крім щелеп (нижньої і фрагмента верхньої) від цієї риби поки нічого не знайшли. Так що інформації про неї замало.

Вік шару, в якому знайдено Megamastax становить не менше 423 млн років. Це пізній силур, і навіть не самий його кінець. Мегамастакс, безсумнівно, належить до кісткових риб: його щелепи мають набір кісток, цілком типовий для представників цього класу. Родинні зв'язки мегамастакса всередині кісткових риб не цілком ясні, бо надто невичерпний одержаний матеріал. Автори опису висловлюють припущення, що він близький до кистеперих риб, але від категоричності утримуються.

Відповісти на питання щодо розмірыв мегамастакса точно, маючи на руках тільки щелепи, не можна. Однак, є інші силурійські кісткові риби, більш дрібніші, ніж мегамастакс, але вони збереглися набагато краще. Ретельне порівняння з ними (особливо з Guiyu oneiros) якраз і дозволило оцінити розмір нової знахідки. Палеонтологи знайшли рештки 2-х прим. мегамастакса, один з яких більший за іншого. Проміри і розрахунки показали, що повна довжина одного примірника, найімовірніше, була не менш 645 і не більше 904 мм, а довжина другого — не менше 868 і не більше 1215 мм. Мабуть, перший примірник був молодшим. Ну а дорослий мегамастакс — це рибина завдовжки приблизно в 1 м.

Мегамастакс був хижаком — на зовнішніх кістках його щелеп сидять типові для древніх хижих кісткових риб невеликі «ікла» — знаряддя захоплення здобиччі. Але якою була ця здобич? Увагу дослідників привернули так звані вінцеві кістки мегамастакса, розташовані на внутрішній стороні його нижньої щелепи. На цих кістках теж сидять зуби, але не гострі, як у більшості інших хижих риб, а притуплені, з широкою основою. Мабуть, мегамастакс спеціалізувався на крупній, але твердій здобиччі, яку треба було розчавлювати. Досить імовірно, що цією здобиччю були численні в силурі панцирні безщелепні. Якщо так, значить мегамастакс — найдавніший хребетний хижак, що спеціалізувався на харчуванні іншими хребетними. До нього такої екологічної ніші не існувало.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Brian Choo, Min Zhu, Wenjin Zhao, Liaotao Jia & You'an Zhu. The largest Silurian vertebrate and its palaeoecological implications // Scientific Reports. — 2014. — V. 4. online [Архівовано 25 березня 2016 у Wayback Machine.]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]