Mercedes D.IVa

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mercedes D.IVa

Mercedes D.IVa в Німецькому музеї. Помітна чорна труба — це впускний колектор карбюратора
Тип: рядний шестициліндровий рідинного охолодження
Країна: Німецька імперія Німецька імперія
Виробництво:
Рік створення: 1916[1]
Виробник: Daimler-Motoren-Gesellschaft
Роки виробництва: 1916—1918
Виготовлено: 4550[1]
Маса і габарити
Суха маса: 498,5 кг
Довжина: 1168 мм
Висота: 1968 мм
Робочі характеристики
Об'єм: 21,72[2][3] л
Потужність: при 1400 об./хв 252 к.с.
Злітна потужність: при 1450 об./хв (максимальна віддача на рівні моря) 260 к.с.
Хід поршня: 180 мм
Кількість циліндрів: 6
Діаметр циліндрів: 160 мм
Клапани: SOHC, по 4 клапани на циліндр
Ступінь стиснення: 4,94:1
Питома витрата палива: 0,23 кг/к.с.·год
Питома потужність: 0,67 к.с./кг


Mercedes D.IVa — німецький поршневий 6-циліндровий рядний авіадвигун рідинного охолодження, розроблений у 1916 році компанією Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG)[4]

Історична довідка[ред. | ред. код]

D.IVa прийшов на зміну недостатньо надійному, як виявилося, 8-циліндровому двигуну Mercedes D.IV і переважно встановлювався на бомбардувальниках і великих літаках-розвідниках. На відміну від більшості тогочасних німецьких моторів (у т.ч. попередніх моделей DMG, починаючи з Mercedes D.I і закінчуючи D.IV), конструкція D.IVa, що мала чотири клапани на циліндр, які приводились у дію розподільним валом верхнього розташування (SOHC), була достатньо прогресивною. Незважаючи на схожість маркування з двигуном-попередником через суттєві конструктивні відмінності його можна вважати новою моделлю двигуна а не модернізацією попередника.

Конструкторами передбачалося, що двигун буде монтуватися у фюзеляж, тому деякі його елементи проектувалися з урахуванням максимального зменшення його ширини. Наприклад, карбюратор знаходився позаду двигуна, а пальне до циліндрів подавалося через довгий трубчастий впускний колектор, що могло викликати проблеми нерівномірної подачі.

Всього було виготовлено 4550 одиниць D.IVa. Двигун випускався в різних модифікаціях і зазнавав модернізації до самого кінця війни. Існували дві основні модифікації двигуна, що відрізнялися дзеркальним розташуванням механізмів та обертанням пропелера у протилежних напрямках для використання на двомоторних літаках.

Згодом, у пошуках ще більшої потужності на великих висотах, у співпраці з різними виробниками: «Otto Schwade & Co», «Brown, Boveri & Cie», AEG і «Siemens-Schuckert» були розроблені деякі версії з наддувом та відцентровими багатоступеневими компресорами. Також, у співпраці з компанією «Junkers» була розроблена у 1918 році експериментальна версія двигуна з прямим упорскуванням пального.

Конструктивні особливості[ред. | ред. код]

Авіаційний двигун мав з 6 циліндрів, розташованих в ряд, картер виготовлений з алюмінієвого сплаву з 7 корінними опорами колінчастого вала, окремі циліндри, головки і тонкостінну сорочку системи охолодження виготовлені із сталі, поршні також сталеві, що складались з двох частин (головки і юбки), сполучених різьбовим з'єднанням та зварюванням[1].

Кожен циліндр двигуна оснащався чотирма клапанами верхнього розташування, що керувались розподільним валом верхнього розташування (SOHC).

Система запалювання передбачала дві свічки запалювання на циліндр, що живились від двох магнето-розподільників високої напруги Bosch ZH6. Порядок запалювання у циліндрах 1-5-3-6-2-4. Система охолодження рідинна реалізована з використанням відцентрової помпи, що забезпечувала циркуляцію рідини. Система мащення — примусова з використанням 4-плунжерного насоса[1].

Застосування[ред. | ред. код]

Двигун в експозиціях музеїв[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Mercedes D.IVa // unipa.it (англ.)
  2. Jane's 1993, p. 299
  3. Дані з результатів стендових випробувань трофейного двигуна у Великій Британії
  4. Gunston 1989, p.101.
  5. The 252hp 6-cylinder Daimler D.IVa powered German WW1 bombers and reconnaissance airplanes // b-domke.de

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gunston, Bill World Encyclopedia of Aero Engines. Cambridge, England. Patrick Stephens Limited, 1989. ISBN 1-85260-163-9
  • Jane's Fighting Aircraft of World War I. London. Studio Editions Ltd, 1993. ISBN 1-85170-347-0

Посилання[ред. | ред. код]