Minmi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мінмі
Час існування: 119-113 млн років тому
модель
модель
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Птахотазові (Ornithischia)
Підряд: Анкілозаври (Ankylosauria)
Родина: Incertae sedis
Рід: Minmi
Вид: M. paravertebra
Minmi paravertebra
Molnar, 1980
Посилання
Вікісховище: Minmi
EOL: 4530847
Fossilworks: 52879
Модель мінмі в Австралійському музеї, Сідней.

Мінмі (Minmi) — рід невеликих динозаврів з групи анкілозаврів, які жили на початку крейдяного періоду на континенті Австралії, близько 119 - 113 млн років тому.

Є першим викопним броньованим динозавром, знайденим на території Південної півкулі[1]. Був описаний Ральфом Мольнаром у 1980 році. Новий кладистичний аналіз, проведений Томпсоном і його колегами в 2011 році припускає, що Мінмі є базальним анкілозавром.

Названо за місцем знахідки — Minmi Crossing, Австралія. Описаний за двома зразками, які добре збереглися, у тому числі по повному скелету, також було виявлено додаткові фрагменти кісток, які можуть відноситися до цього роду[2].

Його шкіра була покрита бляшками різних форм і розмірів. Ними був захищений навіть живіт, хоча у більшості броненосних ящерів він залишався м'яким і уразливим. Такі обладунки, звичайно, збільшували вагу, проте мінмі був досить жвавим: судячи із струнких ніг, він цілком міг бігати підтюпцем. Раціон мінмі складався з рослин.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Минми» // Динозавры. Иллюстрированный справочник, — М.: Астрель, 2010. — С. 173. — ISBN 978-5-271-26371-2
  2. Thompson Richard S., Parish Jolyon C., Maidment Susannah C. R., Barrett Paul M. Phylogeny of the ankylosaurian dinosaurs (Ornithischia: Thyreophora) // J. Systematic Palaeontology. — 2011. — In press.

Література[ред. | ред. код]

  • Molnar, R. E. An ankylosaur (Ornithischia: Reptilia) from the Lower Cretaceous of southern Queensland // Memoirs of the Queensland Museum. — 1980. — Vol. 20. — P. 65-75.

Посилання[ред. | ред. код]