Nikon D90

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Nikon D90
Тип Цифрова дзеркальна фотокамера з одним об’єктивом
Сенсор Nikon DX формат
23,6 × 15,8 мм КМОН
Максимальна роздільна здатність 4288 × 2848 [L], 3216 × 2136 [M], 2144 × 1424 [S] (12,3 мільйона пікселів)
Тип об'єктива Кріплення F-Mount Nikon (зі сполученням і контактами для АФ)
Затвор Вертикальний затвор у фокальній площині з електронним керуванням
Діапазон витримок від 30 до 1/4000 секунд
Замір експозиції Матричний: кольоровий 3D-матричний замір II, кольоровий матричний замір II, центральнозважений, точковий,
Режими зйомки Автоматичний, пріоритет діафрагми, пріоритет витримки, ручний, програмний автоматичний, сюжетний
Типи заміру TTL з використанням 420-піксельного датчика RGB
Зони фокусування 11 точок фокусування (в тому числі 1 датчик перехресного типу)
Режими фокусування однозонне, з динамічним вибором зони, з автоматичним вибором зони, 3D-відстеження (11 точок)
Серійна зйомка 4.5 кадр/с
Видошукач Дзеркальний видошукач з одним об’єктивом і пентапризмою на рівні очей
Світлочутливість ASA/ISO ISO 200–3200 з кроком 1/3 EV, розширений діапазон: 100 - 6400 з кроком 1 / 3 EV;
Спалах Автоматичний спалах з автоматичним відкриванням. Ручне відкривання кнопкою спуску
Брекетинг спалаху −3–+1 EV із кроком 1/3 або 1/2 EV
Користувацький баланс білого Автоматичний, 12 ручних режимів із точним налаштуванням, налаштування колірної температури, попередньо встановлений ручний баланс білого
Задній РК-монітор 3″, TFT, 920 000 пікселів
Носій збереження інформації SD (Secure Digital), SDHC
Елементи живлення Одна літієво-йонна акумуляторна батарея EN-EL3e
Вага 620 г без батареї, 132×103×77 мм
Опціональні батареї Додатковий універсальний батарейний блок живлення MB-D80 (додатково) з однією або двома акумуляторними літієво-йонними батареями EN-EL3e або шістьма лужними батареями типу AA, NiMH, літієвих або нікель-манганових; батареї типу АА. За умови використання батарей типу АА потрібний додатковий держак батарей MS-D200

Nikon D90 — цифровий дзеркальний фотоапарат середнього класу компанії Nikon, представлений 27 серпня 2008 року. Являє собою нащадка моделі D80. У модельному ряду Nikon, знаходиться між D80 і D7000.

Незважаючи на те, що на офіційному японському сайті Nikon модель D90 числиться, як знята з виробництва[1] з травня 2011 року, станом на початок 2013 року модель вказана на багатьох інших офіційних сайтах, як актуальна, та позиціонується між моделями D5100 і D5200, з одного боку, і D7000, з іншого, а також є в наявності в магазинах. Вартість версії без об'єктивів на офіційних сайтах — 900 доларів в США[2][3].


Відмінності від Nikon D80[ред. | ред. код]

Незважаючи на невеликі зміни в конструкції корпусу (лінії стали витонченішими), фотокамера D90 зовні дуже схожа на свою попередницю (ідентичні розміри при більшій вазі новинки). Аналізуючи відмінності двох моделей, можна сказати, що D90 є радше черговим оновленням з деякими ключовими удосконаленнями, ніж повною реконструкцією популярної D80, при цьому в камері присутні всі актуальні і необхідні функції (режим Live View, система очищення матриці від пилу). І, звичайно ж, ще одне нововведення — режим відеозйомки, вперше представлений в цифровій дзеркальній фотокамері.

  • 12.3-мегапіксельна CMOS-матриця (D80: 10.2-мегапіксельна CCD-матриця)
  • Система захисту від пилу
  • Більший і покращений екран (такий як в D3, D300)
  • Режим Live View з підтримкою AF з визначенням контрастності
  • Режим відеозйомки
  • Більший діапазон чутливості ISO, оновлена система автоматичного фокусування (3D-стеження, визначення осіб)
  • Функція «Активний D-Lighting», контроль над «віньєтуванням» і додаткові функції редагування зображення
  • Автоматична корекція хроматичних аберацій
  • Передустановки Picture Control
  • Збільшена швидкість безперервної зйомки і більший буфер пам'яті
  • Слайдшоу Pictmotion

Основні функції[ред. | ред. код]

  • 12,3-мегапіксельний CMOS-датчик зображення формату DX дозволяє отримувати дуже детальні зображення та зберігати виключну різкість у збільшених знімках. Вбудована система самоочищення датчика мінімізує вплив пилу на якість зображення.
  • Система обробки зображення EXPEED для якомога кращої швидкодії та максимальної якості зображення.
  • Висока світлочутливість ISO (200-3200) з можливістю підвищення до ISO 6400 (еквівалент) або зниження до ISO 100 (еквівалент). Дозволяє використовувати менші значення витримки, значно скорочуючи ризик розмиття зображень при зйомці об'єктів, що швидко рухаються, або в умовах недостатнього освітлення.
  • Функція «Активний D-Lighting» допомагає зберігати деталі зображення на ділянках надмірного освітлення й тіні, дозволяючи отримувати дивовижні знімки з природною контрастністю. Її можна активувати вручну або автоматично, а також вибрати один з чотирьох рівнів, включаючи «Екстра високий».
  • Функція Picture Controls дозволяє швидко та легко налаштовувати зовнішній вигляд та передавати настрій зображень. Оберіть один з шести режимів: «Стандартний», «Яскравий», «Нейтральний», «Монохромний», «Портрет» і «Пейзаж».
  • Система розпізнавання сцени з функцією розпізнавання обличчя поєднує дані, що було отримано з фотокамери, датчиків заміру й автофокусування, з метою отримання точної експозиції й високої чіткості зображень, а також розпізнає обличчя людей під час зйомки портретів або групових знімків і допомагає відобразити природні відтінки шкіри.
  • Удосконалена швидкість автофокусування за допомогою універсальної 11-точкової системи АФ сприяє швидкому й точному покриттю кадру. Функція вибору зони АФ задовольнить будь-яким умовам зйомки; вона включає до себе можливість автофокусування з 3D-стеженням, що дозволяє корегувати композицію знімку після фокусування на об'єкті.
  • «Живий» перегляд з автофокусуванням дозволяє компонувати зображення за допомогою РК-монітора. Підтримуються три режими АФ: АФ з пріоритетом обличчя для зйомки портретів (розпізнає до п'яти облич в кадрі), АФ з широкою зоною АФ для зйомки «з рук» і АФ зі звичайною зоною АФ для зйомки зі штативом.
  • Відеоролики в форматі Motion JPEG можна знімати за допомогою інноваційної функції D-Movie. Великий датчик камери (який є значно більшим у порівнянні з датчиками типових споживчих портативних відеокамер), і висока чутливість ISO забезпечують виключну якість зображень. Перенесіть фотографічні методики до процесу створення відеороликів за допомогою численних змінних об'єктивів NIKKOR, від «риб'ячого ока» до ширококутових і супертелефотооб'єктивів, а також об'єктиву Micro NIKKOR для зоймки надзвичайно великих планів.
  • 3-дюймовий РК-монітор високої роздільної здатності 920000 точок з широким кутом огляду 170 градусів полегшує використання функції «Живий» перегляд.
  • Функція «Додаткові сюжетні режими» автоматично оптимізує настройки фотокамери, в тому числі «Picture Controls» і «Активний D-Lighting», придатно до популярних стилів, ефектів і місць зйомки. Виберіть один з режимів: «Портрет», «Пейзаж», «Великий план», «Спорт» або «Нічний портрет».
  • Видошукач з яскравою пентапризмою, що забезпечує 96% охоплення кадру, і базовою точкою візуалізації 19,5 мм для створення точної композиції.
  • Швидкий відклик — увімкнення приблизно через 0,15 секунди, зйомка через 65 мілісекунд після спуску затвора, швидкість зйомки 4,5 кадри в секунду.
  • Багатофункціональне меню редагування, до складу якого увійшли функції «Риб'яче око», «Керування спотвореннями» і «Вирівнювання», дозволяє створювати численні фотографічні ефекти. При цьому оригінальне зображення залишається незмінним, а у фотокамері швидко й просто створюється його копія для редагування та виправлення безпосередньо в камері.
  • Розширені функції перегляду, в тому числі вбудований показ слайдів Pictmotion, 72-кадрове відображення ескізів, перегляд календаря й відображення гістограм, що дозволяє переглядати гістрограми збільшених ділянок зображення.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nikon-Image. Архів оригіналу за 22 січня 2013. Процитовано 4 листопада 2014.
  2. Digital SLR Cameras. Nikon USA (англ.). Архів оригіналу за 13 січня 2013. Процитовано 13 січня 2013.
  3. Digital SLR Systems. Nikon Store (англ.). Архів оригіналу за 13 січня 2013. Процитовано 13 січня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]