Paepalanthus bromelioides

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Paepalanthus bromelioides
Рослина з роду Paepalanthus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Клада: Комелініди (Commelinids)
Порядок: Тонконогоцвіті (Poales)
Родина: Eriocaulaceae
Рід: Paepalanthus
Вид:
P. bromelioides
Біноміальна назва
Paepalanthus bromelioides
Silveira, 1908

Paepalanthus bromelioides — вид рослин із родини Eriocaulaceae.

Вид поділяє деякі характеристики хижих рослин із родини Bromeliaceae. Це, наприклад, наявність урн, всередині яких є вода, листя, що відбиває УФ-промені, і наявність воскової гладкої речовини на поверхні листя. Оскільки ж рослина не здатна виробляти травні ферменти, вона вважається не хижою рослиною в строгому сенсі, а протохижою. Результати досліджень свідчать про те, що P. bromelioides отримує азот від пов'язаних з рослиною хижаків (павуків) і термітів. Попри те, що більша частина азоту поглинається коренями (через термітів), P. bromelioides має всі атрибути, необхідні для того, щоб вважатися м'ясоїдною рослиною в контексті травного взаєморозуміння. Схоже, що рослини використовують павуків як частину своєї травної системи. Перетравлення комах — важка праця. Натомість павуки попередньо перетравлюють комах для цих рослин. Розетка зручна для направляння всього, що падає до центру й рослина поглинає фекалії павуків і трупи жертв[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік південно-східної Бразилії[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nishi, A. H.; Vasconcellos-Neto, J.; Romero, G. Q. The role of multiple partners in a digestive mutualism with a protocarnivorous plant // Annals of botany. — 2013. — Вип. 111. — № 1. — С. 143–150. — DOI:10.1093/aob/mcs242. (англ.)
  2. Paepalanthus bromelioides. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 24 грудня 2021. Процитовано 24.12.2021. (англ.)