Пантодонти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Pantolambdoidea)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пантодонти
Період існування: Пізній палеоцен-еоцен,
63-34 млн років тому
Titanoides
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Cimolesta
Підряд: Pantodonta
Cope, 1873
Надродини та родини
Вікісховище: Pantodonta

Пантодонти (Pantodonta) — підряд базальних вищих ссавців вимерлого ряду Цімолести (Cimolesta). Підряд відомий з палеоцену по еоцен (63-34 млн років).

Пантодонти були поширені в Євразії, Африці та Північній Америці з середнього палеоцену по середній олігоцен. Судячи з викопних знахідок пантадонти вперше з'явилися в Азії, а потім мігрували в Африку, Європу і Північну Америку. Найдовше (до середини олігоцену) пантодонти проіснували в Азії. В інших місцях пантодонти вимирають ще в ранньому еоцені. Деякі з пантодонтів (зокрема Titanoides) були першими по-справжньому великими ссавцями.

Довгий час пантодонтів поміщали в окремий ряд і вважали, що вони походять від якихось кондиляртр (Condylarthra). Чжоу і Ван (Zhou, Wang, 1979) стверджують, що пантодонти не пов'язані з кондиляртрами та іншими копитними і знаходяться в тісному спорідненні з тілодонтами (Tillodonta). Відповідно до сучасної систематики пантодонтів і тілодонтів (а також деяких інших груп тварин, в тому числі і теніодонтів (Taeniodonta), що раніше вважалися окремими рядами) поміщають в ряд Цімолести (Cimolesta) і виділяють в ранзі підрядів. Походження пантодонтів залишається все ще заплутаним і в даний час щодо цього серед учених немає єдиної думки.

Часова кладограма родів[ред. | ред. код]

PaleogeneOligoceneEocenePaleoceneHypercoryphodonCoryphodonTitanoidesBarylambdaPantolambdaPaleogeneOligoceneEocenePaleocene

Примітки[ред. | ред. код]

  • Cope, E. D. (1873). On the short footed Ungulata of the Eocene of Wyoming. Proceedings of the American Philosophical Society. 13: 38—74. Процитовано July 2013.
  • Kemp, Tom S. (2005). The Origin and Evolution of Mammals. Oxford University Press. ISBN 0198507615. OCLC 56652579.
  • McKenna, Malcolm C.; Bell, Susan K. (1997). Classification of Mammals Above the Species Level. New York: Columbia University Press. ISBN 0231110138. OCLC 37345734.
  • Rose, Kenneth David (2006). The beginning of the age of mammals. Baltimore: JHU Press. ISBN 0801884721.
  • †PANTODONTA - pantodonts. After McKenna & Bell (1997), and Alroy (2002). Процитовано 3 листопада 2013.