Pimelodus ornatus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pimelodus ornatus

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Пласкоголові соми (Pimelodidae)
Рід: Pimelodus
Вид: Pimelodus ornatus
(Kner, 1858)
Посилання
Вікісховище: Pimelodus ornatus
Віківиди: Pimelodus ornatus

Pimelodus ornatus (Пімелодус візерунковий) — вид риб з роду Pimelodus родини Пласкоголові соми ряду сомоподібні.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 38,5 см (в акваріумі — 28 см). Голова велика. Очі помірного розміру, виразні. Є 3 пари вусів, з яких 1 пара на верхній щелепі тягнеться до кінця жирового плавця, іноді — хвостового плавця. Рот широкий. Тулуб подовжений, широкий, стиснутий з боків. Самець стрункіший за самицю. Спинний плавець високий, помірно довгий, з 2 жорсткими променями. Жировий плавець невеличкий, округлений. Грудні плавці короткі, з жорсткими променями, які наділені отрутою, що при уколі спричиняє пекучий біль. Черевні плавці широкі, довші за грудні. Анальний плавець широкий і помірно довгий. Хвостовий плавець розділено, лопаті звужені.

Забарвлення коричнювато-сріблясте, частково з синюватим відтінком. Голова темного кольору. Вуса на верхній щелепі з верхнім забарвленням зверху. Вуса на нижній щелепі є білими. За зябровими кришками розташовано широку поперечну смугу темно-коричневого кольору, яка тягнеться від спинного плавця до черева. За нею є 3 поздовжні чорні смуги, з яких 2 переходять на хвостовий плавець. У середній частині спинного плавця є темна трикутна пляма. Черево біле. Грудні, черевні та анальний плавці на променях мають темний пігмент, білуваті на кінцях. Хвостовий плавець на лопатях має чорні смуги. У молоді на нижній частині є темна смуга, що тягнеться від черевних плавців до хвостового плавця. З віком вона щезає.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Є бентопелагічною рибою. Воліє до прісної води з високим вмістом кисню. Зустрічається в річищах річок, заплавах, за порогами з гравійно-піщаним ґрунтом. Доволі активна риба. Утворює великі косяки. Видає гучне буркотіння. Вдень ховається серед корчів, коренів, каміння, в печерках. Активна в присмерку та вночі. Живиться дрібною рибою, хробаками.

Тривалість життя становить 15 років.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у басейнах річок Оріноко, Ессекібо, Амазонка, Парана, Корантейн, а також в прибережних річках Гаяни, Суринаму та Французької Гвіани.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ortega, H. and R.P. Vari, 1986. Annotated checklist of the freshwater fishes of Peru. Smithson. Contrib. Zool. (437):1-25.