Portal Stories: Mel

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Portal Stories: Mel
Розробник Prism Studios
Видавець Prism Studios
Дистриб'ютор Steam і Mod DB
Жанр(и) головоломка від першої особи
Платформа ПК (Windows, OS X, Linux/SteamOS)
Ліцензія пропрієтарна
Дата випуску 25 червня 2015
Режим гри Однокористувацька гра
Мова безліч мов, в тому числі українська[1]
Технічні деталі
Рушій Source
Носій цифрова дистрибуція через Steam
Portal
Офіційний сайт
CMNS: Portal Stories: Mel у Вікісховищі

Portal Stories: Mel — однокористувацька модифікація відеогри Portal 2, створена невеликою командою фанатів, які називають себе Prism Studios. Модифікація видана 25 червня 2015 року і поширюється безкоштовно серед власників Portal 2 в сервісі Steam.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Про ігровий процес оригінальної гри див. Ігровий процес Portal 2.

Ігровий процес в порівнянні з Portal 2 практично не змінився: розробники моду не впроваджували істотних змін в механіку гри, а лише комбінували вже присутні механіки[2]. Гравець розв'язує головоломки з допомогою прототипу портальної гармати, яка дозволяє пов'язувати дві поверхні двостороннім порталом, і різних об'єктів, які знаходяться в головоломці[3]. Практично всі об'єкти перейшли з гри Portal 2 без змін; був доданий лише один принципово новий об'єкт: вода, з допомогою якої можна гасити вогонь[4]. Всього гра складається з 22 головоломок, проходження яких займає в середньому від 6 до 10 годин ігрового часу[5].

Сюжет[ред. | ред. код]

Зовнішність головної героїні Мел, яку видно крізь портали

Дія моду починається в 1952 році. Головна героїня гри — Мел, олімпійська чемпіонка — прибуває в невелике безіменне містечко в штаті Мічиган, в якому знаходиться штаб-квартира корпорації Aperture Science. Поки Мел добирається до офісів, до неї, з допомогою раніше записаних повідомлень, звертається глава Aperture Science Кейв Джонсон і пропонує взяти участь в тесті камери короткочасного відпочинку Aperture Science (англAperture Science Short Term Relaxation Vault). Мел добирається до камери, залізає в неї та засинає.

Але тест проходить невдало, і замість декількох хвилин Мел проводить у сні декілька десятків років. Прокинувшись, вона бачить, що комплекс Aperture Science перетворився в руїни. До неї звертається імітуючи Кейва Джонсона голос, який переконує її в тому, що нічого страшного не сталося і зараз все ще 1952 рік. Під керівництвом голосу вона знаходить прототип портальної гармати та починає проходити випробування. Згодом голос представляється Вірджилом (англVirgil), модулем особистості, який зійшов з рейок і застряг на звалищі. Вірджил вибачається за неправду і пропонує угоду: Мел врятує Вірджила, а той, у свою чергу, допоможе їй залишити комплекс. Він також пояснює, що руйнування комплексу викликані збоями в системах керування — внаслідок знищення GLaDOS (див. сюжет Portal).

Після того як Мел досягає Вірджила, звучить голос комп'ютеризованої Системи Вторгнень і Охорони Робітників Aperture (СВОРА, англAperture Employee Guardian and Intrusion System, AEGIS). Вона помічає «три незареєстровані форми життя»: одну органічну і дві механічні. СВОРА намагається їх знищити, попутно затоплюючи комплекс. Намагаючись сховатись Мел і Вірджил добираються до старого зарослого рослинами тестового маршруту і по ньому доходять до серверів СВОРА. Після сутички Мел потрапляє в кімнату управління. Перед тем як вимкнути СВОРА, вона дізнається, що другою механічною ціллю, за якою полювала охоронна система, була GLaDOS, а Мел, відповідно, своїми діями завадила її знищенню. Мел вимикає СВОРА, кладе портальну гармату в піч і виходить на поверхню.

У фінальній сцені показується, як СВОРА, перед тим як завершити свою роботу, пробуджує Челл і тим самим ініціює події Portal 2.

Розробка і випуск[ред. | ред. код]

Portal Stories: Mel розроблялась протягом чотирьох років невеликою незалежною командою фанатів під назвою Prism Studios[3]. Розробка модифікації почалась в 2011 році, тоді ж був опублікований перший анонс трилогії модифікації Portal Stories, з якої першою модифікацією стала історія про Мел, названа, відповідно, Portal Stories: Mel[6]. Спочатку випуск модифікації планувався на початок 2012 року[7]. Після декількох затримок, 21 березня 2013 року, було оголошено, що розробники перероблюють вже створені рівні та при цьому роблять ставку на якість. Додатково було оголошено про деякі зміни в команді[8]. В серпні 2013 року був анонсований запуск першої стадії закритого бета-тестування[9]. За результатами тестування декілька карт були перероблені й оновлені для того, щоб відповідати бажаному рівню якості. Крім того, до команди приєднався художник і дизайнер рівнів[10].

Головна героїня гри — Мел — була створена Valve Corporation під час розробки Portal 2. Спочатку планувалось, що саме вона, а не Челл, стане протагоністом гри. Після того як було вирішено повернути в гру Челл, розробники збирались додати Мел в кооперативний режим. Однак в підсумку головними героями кооперативного режиму стали роботи Атлас і Пі-боді, а створена модель Мел так і залишилась невикористаною[2].

26 липня 2014 року модифікація була додана в сервіс Steam Greenlight[11]. Вихід Portal Stories: Mel відбувся 25 червня 2015 року[4][11].

У відповідь на скарги про складність моду, розробники оголосили, що вони працюють над опціональним «Сюжетним режимом» (англStory Mode) з пониженим рівнем складності головоломок[12]. Цей режим був випущений 31 серпня 2015 року[13].

Нагороди і критика[ред. | ред. код]

Багатьма критиками відмічається масштабність і філігранність модифікації, що дозволяє назвати її повноцінною грою[4][2].

Олекса Мельник на сайті інтернет-порталу PlayUA зауважує, що Portal Stories: Mel — це «приклад хорошої і відповідальної модифікації, що виявилася майже рівною оригінальній грі» й оцінює гру на 84 бали зі 100. Серед переваг гри він називає тривалість і складність, які не поступаються Portal 2, також чудово збережені чорний гумор та «дух науки і шаленого прагнення до пізнання», а до недоліків відносить фінальний ролик, який «нагадує, що це не аддон від Valve, а фанатська робота».

Міхаель Томсен із The Washington Post відмітив надзвичайну складність гри, підкреслюючи різницю між Portal 2, в якій кожна головоломка навчала чомусь новому, «створюючи ефект дослідження» аж до кінця гри, і Portal Stories: Mel, де за дуже коротким вступом зразу йдуть важкі головоломки[3]. Крістофер Лівінгстон, редактор журналу PC Gamer, описую хорошу акторську роботу в озвученні гри, але відмічає недоречність і вимученість гумору[4].

Модифікація Portal Stories: Mel виграла в номінації «Кращий витвір фанатів» (англBest Fan Creation) на церемонії The Game Awards 2015[14]. Модифікація також отримала нагороду «Вибір редакції 2015» в номінації «Краща однокористувацька гра» (англBest Singleplayer) на сайті Mod DB[15].

Portal Stories: VR[ред. | ред. код]

В березні 2016 року Prism Studios анонсували проект під назвою Portal Stories: VR — безкоштовну гру на базі Portal Stories: Mel для віртуальної реальності на движку Unreal Engine 4[16]. Спочатку розробники планували випустити самостійну гру, однак, щоб уникнути конфліктів з Valve при використанні назви Portal, вона стала позиціюватися як модифікація Portal 2 і почала вимагати наявність її придбаної копії в бібліотеці Steam для запуску[17]. Вихід гри спочатку планувався на 1 квітня 2016 року, але неодноразово переносився[18], і врешті-решт гра вийшла 18 травня 2016 року[17]. Гра містить 10 нових головоломок[17], а також нову музику, озвучування й ефекти[19]. Для гри треба шолом віртуальної реальності HTC Vive[18].

Portal Stories: VR — перша гра у всесвіті Portal для віртуальної реальності[19].

Українська локалізація[ред. | ред. код]

6 грудня 2017 року до гри було додано офіційну українську текстову локалізацію. Переклад підготували учасники STS UA: Rayfulrand та SHooZ[20].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 11 грудня 2017. Процитовано 23 грудня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. а б в Огляд Portal Stories: Mel - PlayUA. PlayUA (укр.). 14 липня 2015. Архів оригіналу за 17 березня 2016. Процитовано 24 грудня 2017.
  3. а б в Thomsen, Michael. (7 июля 2015). Portal Stories: Mel Is a Aurprisingly Difficult but Imaginative Game Made by Fans (англ.). The Washington Post. Архів оригіналу за 6 лютого 2016. Процитовано 6 февраля 2016.
  4. а б в г Livingston, Christopher. (18 июня 2015). Portal Stories: Mel Is Huge and Challenging and Free (англ.). PC Gamer. Архів оригіналу за 6 лютого 2016. Процитовано 6 февраля 2016.
  5. Moser, Cassidee. (6 июля 2015). Portal Stories: Mel Is a Free Prologue Mod to Portal 2 (англ.). IGN. Архів оригіналу за 6 лютого 2016. Процитовано 6 февраля 2016.
  6. Portal Stories Trilogy Reveal news. Mod DB (англ.). Архів оригіналу за 19 вересня 2015. Процитовано 23 грудня 2017.
  7. Portal Stories: Mel : Coming soon! news. Mod DB (англ.). Архів оригіналу за 6 лютого 2016. Процитовано 23 грудня 2017.
  8. Progress! news - Portal Stories : Mel mod for Portal 2. Mod DB (англ.). Архів оригіналу за 6 лютого 2016. Процитовано 23 грудня 2017.
  9. Portal Stories closed beta 1.0 news. Mod DB (англ.). Архів оригіналу за 6 лютого 2016. Процитовано 23 грудня 2017.
  10. Assuring quality news - Portal Stories : Mel mod for Portal 2. Mod DB (англ.). Архів оригіналу за 6 лютого 2016. Процитовано 23 грудня 2017.
  11. а б Steam Greenlight :: Portal Stories: Mel. steamcommunity.com. Архів оригіналу за 6 лютого 2016. Процитовано 23 грудня 2017.
  12. Спільнота Steam :: Оголошення групи :: Portal Stories: Mel. steamcommunity.com (укр.). Архів оригіналу за 6 лютого 2016. Процитовано 23 грудня 2017.
  13. Спільнота Steam :: Оголошення групи :: Portal Stories: Mel. steamcommunity.com (укр.). Архів оригіналу за 6 лютого 2016. Процитовано 23 грудня 2017.
  14. Keighley, Geoff. Nominees — The Game Awards 2015 (англ.). The Game Awards 2015. Архів оригіналу за 6 лютого 2016. Процитовано 6 февраля 2016.
  15. Editors Choice - Mod of the Year 2015 feature - Portal Stories : Mel mod for Portal 2. Mod DB (англ.). Архів оригіналу за 6 лютого 2016. Процитовано 23 грудня 2017.
  16. Portal Stories: VR у Steam. store.steampowered.com (укр.). Архів оригіналу за 23 грудня 2017. Процитовано 24 грудня 2017.
  17. а б в Portal Stories VR Now Available For HTC Vive news. Indie DB (англ.). Архів оригіналу за 19 травня 2016. Процитовано 23 грудня 2017.
  18. а б Portal Stories: VR Launch Date for HTC Vive Re-Scheduled. VRFocus (амер.). Архів оригіналу за 18 квітня 2016. Процитовано 23 грудня 2017.
  19. а б Portal Stories: Mel gives virtual reality headset owners their first taste of Portal in VR. Digital Trends (амер.). 17 березня 2016. Архів оригіналу за 17 лютого 2019. Процитовано 23 грудня 2017.
  20. Спільнота Steam :: Оголошення групи :: Portal Stories: Mel. steamcommunity.com (укр.). Архів оригіналу за 11 грудня 2017. Процитовано 24 грудня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]