Taeromys celebensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Taeromys celebensis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Мишеві (Muridae)
Рід: Taeromys
Вид:
T. celebensis
Біноміальна назва
Taeromys celebensis
(Gray, 1867)

Taeromys celebensisвид пацюків (Rattini), ендемік о. Сулавесі , Індонезія.

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Довжина голови й тулуба 201—249 мм, довжина хвоста 244—306 мм, довжина лапи 47–56 мм і довжина вух 25–28 мм і вага до 345 грамів. Верхні частини сірувато-бурі, посипані довшими чорнуватими і жорсткими волосками, більш рясні вздовж хребта, а черевні частини білі. Лінія поділу вздовж флангів чітка. Вуха великі, без волосся. Лапи коричневі, покриті дрібними волосками. Хвіст довший за голову і тіло, базальна третина чорнувата, решта жовтувата[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Цей вид зустрічається в низовинах більшої частини Сулавесі, від рівня моря до 1200 метрів. Субскам'янілості відомі з південно-західного півострова, що свідчить про те, що вони зустрічаються по всьому Сулавесі в лісовому середовищі існування. Цей деревний вид зустрічається в низинних вічнозелених дощових лісах. Не трапляється у вторинних місцях існування, але може бути присутнім у злегка порушених лісових ділянках. Це переважно деревний вид, з дуже довгим хвостом відносно довжини голови й тулуба, на відміну від будь-яких інших видів роду, усі з яких є наземними й мають відносно короткі хвости[2].

Загрози й охорона[ред. | ред. код]

Основною загрозою, ймовірно, є втрата середовища проживання, а на північному сході її, ймовірно, можна знайти на ринках м'яса диких тварин. Він знаходиться в кількох заповідних територіях, включаючи національний парк Лоре Лінду[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Musser GG, A systematic review of Sulawesi Bunomys (Muridae, Murinae) with the description of two new species, in Bulletin of the American Museum of Natural History, vol. 392, 2014
  2. а б Cassola, F. (2016). Taeromys celebensis. The IUCN. Процитовано 17.05.2022. (англ.)