The No WTO Combo

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
The No WTO Combo
Основна інформація
Жанр розмовний жанр, панк-рок
Роки 1999—2000
Країна  США
Лейбл Alternative Tentacles
Склад Джелло Біафра, Кім Тайіл, Кріс Новоселіч і Джина Мейнволd
alternativetentacles.com/artists/no-wto-combo/(англ.)

The No WTO Combo — недовготривалий американський рок-гурт, який заснували Джелло Біафра та Кріст Новоселіч[1].

Історія гурту[ред. | ред. код]

В кінці 1999 року в Сіетлі проходила конференція Світової організації торгівлі. Місцеві жителі розпочали масові акції протесту: понад 40 тисяч громадян вийшло на вулиці, щоб виразити незадоволення політикою СОТ стосовно вільної торговлі та прав людини[2]. Серед небайдужих були відомі музиканти Кріст Новоселіч (Nirvana) та Джелло Біафра (Dead Kennedys), які незадовго до цього разом брали участь в політичному турі Spitfire. Вони обговорювали з організаторами протестів можливість виступу якогось з місцевих колективів. Жоден з великих рок-гуртів не погодився брати в цьому участь, тому було вирішено створити супергурт, додавши до нього гітариста Soundgarden Кіма Таїла та барабанщицю Sweet 75 (іншого гурту Новоселіча) Джину Мейнвол[1][3].

Концерт було призначено на 30 листопада 1999 року, проте через вуличні сутички його довелося перенести. Попри напружену атмосферу, музиканти встигли провести три репетиції. Запланований виступ відбувся 1 грудня 1999 року. Новостворений гурт виступив на розігріві у колективу Spearhead[en] на сцені місцевого клубу The Showbox[en] перед чотирма сотнями глядачів[4].

Виступ було записано на багатоканальний магнітофон володарем місцевої студії Марком Кавенером[5]. Він передав плівки Новоселічу, а той разом з відомим сіетлським продюсером Джеком Ендіно перезвів їх, перетворивши на концертний альбом. Платівка Live From The Battle In Seattle вийшла 9 травня 2000 року на лейблі Біафри Alternative Tentacles. Вона розпочиналась з 15-хвилинної промови Біафри, подібної до його сольних політичних виступів. Також до альбому увійшли записи пісень, що було виконано на концерті: по одній композиції з репертуару Dead Kennedys та D.O.A.[en], та ще дві — нові пісні The No WTO Combo. Оформленням альбому займався дизайнер Шепард Фейрі, відомий своїми стріт-арт-проєктами. Анотацію підготували Біафра та Новоселіч, додавши окрім власних думок цитату відомого російського анархіста Михайла Бакуніна[3][6].

Після єдиного живого виступу музиканти замислювались над продовженням концертів. Проте через логістичні перепони, а також високу зайнятість Біафри, турне так і не відбулось. Зокрема, у 2000 році Біафра висунув свою кандидатуру на пост Президента США, в той час, як Новоселіч оголосив про припинення власних музичних проєктів[3].

Дискографія[ред. | ред. код]

Учасники[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б The No W.T.O. Combo Biography, Songs, & Albums. AllMusic (англ.). Процитовано 3 червня 2022.
  2. Seattle WTO protests of 1999 | Britannica. www.britannica.com (англ.). Процитовано 3 червня 2022.
  3. а б в No WTO Combo. Alternative Tentacles Records (амер.). 19 січня 2018. Архів оригіналу за 29 травня 2022. Процитовано 3 червня 2022.
  4. Woodlief, Mark. No WTO Combo's Live Album Revisits 'Battle In Seattle'. MTV News (англ.). Процитовано 3 червня 2022.
  5. Novoselic, Krist (1 грудня 2009). Krist Novoselic is a weekly contributor to Reverb and the Daily Weekly.There. Seattle Weekly (амер.). Процитовано 3 червня 2022.
  6. The NO WTO Combo - Live From The Battle In Seattle (рос.), процитовано 3 червня 2022