VMware vSphere

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
VMware vSphere
Розробник VMware
Початковий випуск 21 квітня 2009
Останній випуск 6.0
/ серпень 2019
Ліцензія Пропрієтарна
vmware.com/products/vsphere/

VMware vSphere — продукт компанії VMware, наступник VMware Infrastructure[en], платформа для віртуалізації IT інфраструктури підприємств та забезпечення хмарних обчислень.[1][2]

Історія[ред. | ред. код]

У той час коли йшла розробка VMware Infrastructure[en] 3.5, був задуманий продукт vSphere, як розширення для хмарних обчислень з використанням VMware ESX[en].[3]

Фактично перший продукт компанії VMware, що підтримував хмарні обчислення був випущений під брендом «VMware Infrastructure 4» 30 березня 2009 року. Але вже 21 квітня цього ж року VMware оголосила, що планує продавати продукт під новим брендом — «vSphere 4», замість «Infrastructure 4», в результаті вихід на IT ринок VMware vSphere відбувся 21 травня 2009 року.[3]

19 листопада 2009 року, VMware випустила оновлення Update 1 для Vsphere 4, що забезпечило підтримку Windows 7 та Windows Server 2008 R2.[4]

В серпні 2010 року на IT ринку з'явився вдосконалена версія VMware vSphere 4.1. Ця версія включила в себе vCenter Configuration Manager, vCenter Application Discovery Manager та оновлену функцію vMotion, що забезпечувала одночасне переміщення більше ніж однієї віртуальної машини з одного фізичного сервера (хоста) до іншого.

10 лютого 2011 року VMware випустила оновлення Update 1 для Vsphere 4.1, що забезпечило підтримку RHEL 6, RHEL 5.6, SUSE Linux Enterprise Server 11 SP1, Ubuntu 10.10 і Solaris 10 Update 9.[5]

12 липня 2011 року VMware випустила версію 5 VMware vSphere.[6]

27 серпня 2012 року вийшла у світ Vsphere 5.1. Ця версія включила наступні нові компоненти: VMware vSphere Storage Appliance (сховище даних), vSphere Data Protection (захист даних), vSphere Replication (реплікація) та vShield Endpoint (захист кінцевої точки[en]).

22 вересня 2013 була випущена версія vSphere 5.5.

У травні 2014 року SAP AG та VMware оголосити про використання VMware vSphere 5.5, як платформи для SAP HANA[en].[7]

У лютому 2015 року, головний виконавчий директор VMware Пет Гелсінгер[en] анонсував версію Vsphere 6.0, що включила у себе велику кількість нових функцій та вдосконалень.[8]

Основні компоненти[ред. | ред. код]

Використання VMware vSphere у IT мережі підприємства

Згідно з документацією компанії VMware система має наступні основні компоненти:[9]

  • ESX/ESXi[en] — засіб віртуалізації, що абстрагує ресурси фізичних серверів такі як: процесор, пам'ять, жорсткі диски та інші, з метою створення віртуальних машин.
  • vCenter Server — засіб для конфігурації, виділення ресурсів та керування платформою.
  • vSphere Client — інтерфейс, який дозволяє користувачам віддалено підключатися до vCenter Server або безпосередньо до ESX/ESXi з комп'ютерів під керуванням ОС Windows.
  • Web Access — вебінтерфейс, що надає можливість керування віртуальними машинами та надає доступ до віддалених консолів.
  • VMFS[en] — файлова система віртуальної машини (Virtual Machine File System), високопродуктивна кластерна файлова система[en] серверів (хостів) ESX/ESXi.
  • Virtual SMP — віртуальне симетричне мультипроцесування (Symmetric Multiprocessing), функція, яка дозволяє одній віртуальній машині використовувати кілька фізичних процесорів одночасно.
  • VMotion — функція, що забезпечує перенос віртуальної машини з одного фізичного серверу до іншого без зупинки її роботи.
  • Storage VMotion — функція, що забезпечує перенос файлів віртуальної машини в середині фізичного дискового масиву, або навіть з одного дискового масиву до іншого, без втрати доступу до цих файлів.
  • HA[en] — висока доступність (High Availability), засіб забезпечення системного резервування. Стосовно vSphere це означає, що у випадку виходу з ладу фізичного сервера, розміщенні на ньому віртуальні машини автоматично відновлюють свою роботу на іншому сервері у разі достатньої кількості фізичних ресурсів на ньому.
  • Fault tolerance — відмовостійкість, функція яка дозволяє мати повну копію віртуальної машини на іншому фізичному сервері в режимі онлайн, тобто будь-які зміни на конкретній віртуальній машині миттєво вносяться до її копії. В разі виходу з ладу основного фізичного серверу копія віртуальної машини на іншому фізичному сервері автоматично перехоплює навантаження без жодної затримки.
  • DRS — планувальник розподілення ресурсів (Distributed Resource Scheduler), функція, що забезпечує балансування навантаження. У платформі vSphere ця функція дає можливість динамічно розподіляти фізичні ресурси кластера ESX/ESXi серверів поміж віртуальних машин.
  • Consolidated Backup — консолідоване резервне копіювання.
  • vSphere SDK — функція, яка забезпечує стандартний інтерфейс для VMware та компонентів програмного забезпечення сторонніх виробників[en] для доступу до vSphere.
  • vNetwork DVS — віртуальний[en] дистрибутивний[en] мережевий комутатор (Distributed Switch).
  • Host Profiles — профілі хостів, функція, яка спрощує керування конфігурацією хостів згідно з визначеними політиками компанії. Тобто створюється еталонна конфігурація, яка береться за основу для впровадження на інших хостах компанії, що суттєво зменшує витрати часу на конфігурацію.
  • PSA — знімний дисковий масив (Pluggable Storage Array), сховище даних з підтримкою функції multipath I/O[en].

Конкуренти[ред. | ред. код]

Станом на 2016 рік на IT ринку з vSphere конкуруюють наступні продукти:[10]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Server Virtualization with VMware vSphere (англ.). Архів оригіналу за 13 квітня 2016. Процитовано 15 квітня 2016.
  2. Порівняння платформ віртуалізації. it-ua.info. Архів оригіналу за 22 квітня 2016. Процитовано 7 квітня 2016.
  3. а б vSphere Release Date. 17 травня 2009. Архів оригіналу за 23 квітня 2016. Процитовано 7 квітня 2016.
  4. VMware vSphere 4.0 Update 1 ESX Release Notes (англ.). Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 11 квітня 2016.
  5. VMware vSphere ESX 4.1 Update 1 Release Notes. Архів оригіналу за 20 квітня 2016. Процитовано 11 квітня 2016.
  6. VMware Unveils VMware vSphere® 5 and Comprehensive Cloud Infrastructure Suite. Архів оригіналу за 14 липня 2011. Процитовано 11 квітня 2016.
  7. News Releases | United States. Архів оригіналу за 8 березня 2016. Процитовано 13 квітня 2016.
  8. vSphere 6.0 finally announced (англ.). Архів оригіналу за 23 квітня 2016. Процитовано 13 квітня 2016.
  9. Introduction to VMware vSphere — vsp_40_intro_vs.pdf (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 13 вересня 2016. Процитовано 15 квітня 2016.
  10. VMware vSphere Alternatives and Competitors (англ.). G2 Crowd. Архів оригіналу за 22 квітня 2016. Процитовано 14 квітня 2016.