Пальто

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пальто зразку 1872 року

Пальто́ (фр. paletot) — різновид верхнього одягу для прохолодної або холодної погоди. Традиційно довгого покрою, але популярними є і моделі до середини стегна. Для пошиття окрім вовни використовують твід, кашемір, креп, букле тощо.

Етимологія[ред. | ред. код]

Слово пальто походить від фр. paletot. Щодо етимології французького слова існує кілька версій. Згідно з однією з них, paletot походить від ісп. palletoque, що в свою чергу, сходить до лат. palla («довгий верхній парадний одяг стародавніх римлян»), яке не має певної етимології[1]. У цій версії елемент toque тлумачиться як «різновид шапочки», внаслідок чого ця етимологія не узгоджується з фактом, що цей одяг ніколи не мав каптура. Інша версія наводить первісну форму paltoke (датовану 1370 р.), яку виводить з сер.-англ. paltok. У Середньовіччі словами paletoc, paletot називали одяг нижчих класів населення[2]. Згідно з третьою версією, слово походить від нід. paltsrok («одяг з грубого сукна»), утвореного від palster («пелерина») і rok («спідниця», «плаття, одяг»), тобто «одяг з пелериною»[3]. До paltsrok сходить і слово пальтрак («різновид вітряка»), але Nederlands Etymologisch Woordenboek подає нідерландське слово, навпаки, як запозичення з давньофранцузької[4].

Історія[ред. | ред. код]

Види[ред. | ред. код]

Існує декілька варіантів класичного пальта:

  • однобортні, на 3-х ґудзиках, з класичними лацканами, з горизонтальними чи нахиленими варіантами кишень, з чи без нагрудної кишені.
  • однобортні, з прихованою застібкою, з класичними лацканами, з горизонтальними чи нахиленими варіантами кишень, з чи без нагрудної кишені;
  • однооборотні, на 3-х ґудзиках, з класичними лацканами, з кишенями в рельєфах;
  • двобортне пальто, з трьома рядами ґудзиків, з гостроконечними лацканами, з горизонтальними чи нахиленими варіантами кишень, з чи без нагрудної кишені.

Однобортне пальто є найрозповсюдженішим і це не випадково. Восени та взимку його можна носити без шарфа, або з шарфом, що трохи прикриває вилоги, демонструючи таким чином вашу сорочку та краватку. В холодну зимову погоду шарф можна обмотати навколо шиї з піднятим коміром для кращого захисту від негоди. Двобортні пальта зазвичай носять з поясом, або без нього. Моделі з поясом ще іноді називають поло. Пальта чорного, темно-сірого, або темно синього кольору вважаються класичними оскільки вони створюють гарну окантовку для будь-якої сорочки та краватки.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1989. — Т. 4 : Н — П / укл.: Р. В. Болдирєв та ін. ; ред. тому: В. Т. Коломієць, В. Г. Скляренко. — 656 с. — ISBN 966-00-0590-3.
  2. paletot. www.cnrtl.fr. Centre National de Ressources Textuelles et Lexicales. Процитовано 11 квітня 2020. (фр.)
  3. paletot. www.littre.org. Dictionnaire Littré. Процитовано 11 квітня 2020. (фр.)
  4. Jan De Vries. paling — pampelen // Nederlands Etymologisch Woordenboek. — BRILL, 1987. — P. 503. (нід.)

Посилання[ред. | ред. код]