Євтюхін Марк Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Миколайович Євтюхін
рос. Марк Николаевич Евтюхин
 Підполковник
Загальна інформація
Народження 1 травня 1964(1964-05-01)
Йошкар-Ола, РСФСР, СРСР
Смерть 1 березня 2000(2000-03-01) (35 років)
Шатойський район, Чечня
(загинув в бою)
Громадянство Росія Росія
Alma Mater Рязанське повітряно-десантне командне училище
Військова служба
Приналежність Росія Росія
Рід військ ПДВ РФ
Формування 76-та ДШД
Війни / битви
Командування
командир батальону
Герой Російської Федерації
CMNS: Євтюхін Марк Миколайович у Вікісховищі

Марк Миколайович Євтюхін (1 травня 1964, Йошкар-Ола — 1 березня 2000, Шатойський район, Чечня) — російський офіцер. Підполковник ПДВ РФ, Герой Російської Федерації (посмертно).

Біографія[ред. | ред. код]

Син військового будівельника. Сім'я часто переїжджала. Закінчив середню школу №7 у місті Сєвєроморськ.

В 1981 році вступив в Рязанське повітрянодесантне командне училище. Після закінчення училища в 1985 році, служив на командних посадах в 104-му десантно-штурмовому полку. Учасник війни в Афганістані. Брав участь у миротворчих місіях в Абхазії та Боснії.

31 січня 2000 року прибув у відрядження до Чечні під час Другої чеченської війни. Командир 2-го парашутно-десантного батальйону свого полку.

Увечері 29 лютого командир 6-ї роти майор Сергій Молодов отримав наказ зайняти висоту у районі Улус-Керта з метою не допустити виходу чеченських повстанців Шаміля Басаєва і Хаттаба з Аргунської ущелини. Оскільки Молодов приєднався до загону лише напередодні, він ще не встиг ознайомитись з особовим складом, і Євтюхін узяв на себе керівництво ротою.

Пізніше 6-та рота досягла так званої "висоти 776", де в ніч на 1 березня 2000 відбулася одна з відомих подій війни за незалежність Ічкерії — оточена група чеченських вояків прорвала кільце оточення російських десантників. Під час прориву 6-а рота була розромлена, 84 із 90 російських військовослужбовців загинули за одну ніч, у тому числі і підполковник Євтюхін[1][2].

Похований на міському цвинтарі Пскова (Орлеці-2).

Був одружений, дружина — Лілія, дочка — Ольга. Є молодший брат Ігор.

Нагороди[ред. | ред. код]

Указом Президента Російської Федерації № 484 від 12 березня 2000 року за мужність та відвагу, виявлені при "ліквідації незаконних озброєних формувань" у Північно-Кавказькому регіоні, гвардії підполковнику Євтюхіну Марку Миколайовичу присвоєно звання Героя Російської Федерації (посмертно).

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]