Імрен Айкут

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Імрен Айкут
тур. İmren Aykut
 
Народження: 1940
Козан, Адана, Туреччина
Країна: Туреччина
Освіта: Istanbul University Faculty of Economicsd
Партія: Націоналістична демократична партіяd

Імрен Айкут (нар. 1940) — турецька економістка і державна діячка.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 1940 року в Козані. Закінчила початкову школу імені Ататюрка, потім ліцей для дівчаток у Адані. 1964 року закінчила економічний факультет Стамбульського університету[1].

Потім навчалася в Оксфордському університеті в Англії, вивчала відносини між працівником і роботодавцем, трудові відносини і профспілки. Після цього навчалася в університеті Осло в Норвегії за програмою «участь працівників в управлінні підприємством». Надалі вона займалася різними дослідженнями при конфедерації спілок та департаменті праці у Великій Британії. Здобула в Туреччині ступінь доктора філософії за працю «Обмінні курси для працівників (поза Туреччиною) та їх аналіз з точки зору економіки Туреччини»[1].

Айкут займала в двох профспілках посаду керівника відділу з колективних трудових спорів у 1964—1975 роках, фахівця з відносин між працівником і роботодавцем у 1975-76 роках і генерального секретаря профспілки працівників паперового виробництва[1].

Політична кар'єра[ред. | ред. код]

1983 року взяла участь у створенні націоналістичної демократичної партії[tr]. Після розпуску НДП 1986 року вступила в партію Вітчизни[tr][1].

Від 1983 до 1999 року займала посаду члена Великих національних зборів Туреччини. Займала посаду міністра праці і соціального забезпечення в урядах Тургута Озала і Їлдирима Акбулута[tr]. Також займала посаду державного міністра у двох кабінетах Месута Їлмаза. Від 30 червня 1997 до 11 січня 1999 — міністр громадських робіт і житлового будівництва[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Dr. İmren Aykut (тур.). Kim Kimdir?. Архів оригіналу за 19 квітня 2021. Процитовано 24 липня 2017.