Авіація України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Цивільна авіація[ред. | ред. код]

У цивільному секторі, основні авіалінії такі як Міжнародні авіалінії України (МАУ), SkyUp, Windrose, та інші, забезпечують внутрішні та міжнародні рейси. Ключові аеропорти, такі як міжнародний аеропорт Бориспіль (найбільший в Україні), аеропорт Жуляни в Києві, та інші регіональні аеропорти, є важливими вузлами для пересадок та перевезень.

Після 2014 року, через анексію Криму Росією та військові конфлікти на сході України, цивільна авіація України зазнала великих змін та викликів. Міжнародні санкції та обмеження простору для польотів спонукали перегляд маршрутів та стратегій багатьох українських авіакомпаній.

Ан-124 «Руслан»

Військова авіація[ред. | ред. код]

Військова транспортна авіація України, яка входить до складу Повітряних Сил Збройних Сил України, відіграє ключову роль в логістиці та транспортуванні військових вантажів, особового складу, техніки та засобів. Одним із символів української військової транспортної авіації є літаки серії Антонов (наприклад, Ан-124 «Руслан» та Ан-225 «Мрія»), які є одними з найбільших та найпотужніших транспортних літаків у світі.

Ан-225 «Мрія»

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році, військова та цивільна авіація України були пристосовані до воєнних умов, включно з переорієнтацією на транспортування гуманітарної допомоги, евакуацію громадян, а також перевезення військових вантажів.

На жаль, в 2022 році було знищено літак Ан-225 «Мрія», що стало великою втратою для світової авіації.