Адансонія грандіозна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Адансонія грандіозна — іноді відомий як баобаб грандіозний, є найбільшим і найвідомішим з шести видів баобабів на Мадагаскарі. Це імпозантне і незвичне дерево є ендемічним для острова Мадагаскар, де це зникаючий вид, який загрожує зазіханням на сільськогосподарські угіддя.

Опис[ред. | ред. код]

Баобаби грандіозні мають масивні, циліндричні, довгі, товсті стовбури, заввишки до трьох метрів, вкриті гладкою червонувато-сірою корою.[1] Вони можуть досягати від 25 to 30 m (82 to 98 ft) у висоту.[2] У певний час року крони плоских верхівків мають синювато-зелені пальчасті листя, темно-коричневі квіткові бруньки або ефектні квіти з білими пелюстками. Великі сухі плоди баобабу містять насіння у формі нирок в їстівній м'якоті.[3]

Баобаб грандіозний названа на честь французького ботаніка і дослідника Альфреда Грандід'є (1836—1921).[4]

Ареал і місце проживання[ред. | ред. код]

Цей баобаб трапляється на південно-західному Мадагаскарі, між Лак-Іхотрі, (поблизу Моромбе) та Беребокою.[1] Баобаб Грандід'є використовувався для заселення сухих листяних лісів, особливо біля сезонних річок чи озер. Однак сьогодні він в основному зустрічається у відкритих, сільськогосподарських землях або деградованих чагарниках .

Життєвий цикл та екологія[ред. | ред. код]

Кора молодого дерева

Довгоживуча баобаба Грандід'є в листопаді з жовтня по травень, а квітки — з травня по серпень.[1] Квіти, за якими пахне кислим кавуном, відкриваються безпосередньо перед сутінками або незабаром, а весь пилок виділяється протягом першої ночі. Дерево запилюється нічними ссавцями, такими як лемури, позначені виделкою, та комахами, як то моль Хоука. Лемури пересуваються під навісами, вставляючи морди в білі квіти і облизуючи нектар з пелюсткових основ, в результаті чого пилок осідає на обличчях лемурів, тоді як молі трохи ефективніші при запиленні, оскільки здатні літати з дерева. до дерева, більша частина його тіла покрита пилком.[3]

Вид приносить стиглі плоди в листопаді та грудні.[1] На відміну від баобабів Африки та Австралії, виявляється, що насіння смачного плоду тварини не розпорошуються. Лемури — єдині живі тварини на Мадагаскарі, які здатні діяти як насінники, але розповсюдження насіння лемурами ніколи не було зафіксовано. Однак у минулому це могло бути дуже різним. Існує кілька видів, які зникли з часів колонізації острова людиною (від 1500 до 2000 років тому), які, ймовірно, могли бути розпорошувачами насіння. Сюди входять види приматів, які вважалися схожими на бабуїнів, і найважча птах, яка коли-небудь жила, птах слон, яка мала потужний дзьоб, який міг відкрити великі плоди. Сьогодні вода може бути засобом, за допомогою якого насіння розпорошується.

Нестача води іноді може бути проблемою для рослин на Мадагаскарі. Виявляється, баобаб долає це, зберігаючи воду у волокнистій деревині стовбура, оскільки діаметр дерева коливається з опадами.[1]

Загрози та збереження[ред. | ред. код]

Алея Баобабів, Мадагаскар

Баобаб Грандід'є класифікується як небезпечний Червоним списком МСОП 2006.[5] Дерево є найбільш сильно експлуатованим з усіх малагасійських баобабів.[1] Насіння і м'якоть фруктів, збагачених вітаміном С, їдять в свіжому вигляді, а з насіння багатих олією витягують кулінарну олію. Плід або збирають із землі, або дерев'яні кілочки забивають у стовбур, щоб на дерево можна було піднятися, щоб зібрати плід. Товста кора баобабу складається з міцних довгих волокон, які можна використовувати для виготовлення мотузок, а більшість дерев несуть шрами, звідки кора була зрізана від рівня землі до приблизно двох метрів для отримання цього матеріалу. Губчаста деревина складається з листів волокна, які збирають із мертвих чи живих дерев, висушують на сонці та продають на соломку . Більшість із цих різноманітних цілей використання не передбачає вбивства дерева, і, таким чином, навряд чи становитиме велику загрозу для баобабу. Найбільша загроза цьому виду припадає на перетворення його лісового середовища на сільськогосподарські угіддя. Усередині цих порушених місць існування помітний брак молодих дерев. Пожежі, хижацтво насіння, конкуренція з бур'янами та змінене фізичне середовище можуть впливати на здатність мадагаскарського баобабу до розмноження що може мати руйнівні наслідки для його виживання. У 2003 році президент Мадагаскару пообіцяв утричі зменшити кількість заповідних територій[6] який може принести користь баобабу Грандід'є.

Список літератури[ред. | ред. код]

Шаблон:ARKive attribute

  1. а б в г д е Baum, D.A. (1995) A Systematic Revision of Adansonia (Bombacaceae). Annals of the Missouri Botanical Garden, 82(3): 440—471.
  2. Adansonia grandidieri. Food and Agriculture Organization. Архів оригіналу за 28 квітня 2017. Процитовано 26 червня 2012.
  3. а б Baum, D.A. (1995) The Comparative Pollination and Floral Biology of Baobabs (Adansonia-Bombacaceae). Annals of the Missouri Botanical Garden, 82(2): 322—348.
  4. G. E. Wickens; Pat Lowe (2008). The baobabs: pachycauls of Africa, Madagascar and Australia. Springer. с. 24. ISBN 978-1-4020-6430-2. Архів оригіналу за 2 січня 2014. Процитовано 24 березня 2020.
  5. Ravaomanalina, H.; Razafimanahaka, J. (2016). «Adansonia grandidieri» [Архівовано 12 серпня 2020 у Wayback Machine.]. IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2016: e.T30388A64007143. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T30388A64007143.en.
  6. Yun, Linda (30 квітня 2007). Madagascar Expands Network of Protected Areas. Conservation International. Архів оригіналу за 18 August 2007.