Адресант

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Конверт формату A5. Для запобігання плутанини, поштові терміни франкомовного походження адресант та адресат замінено на відправник та отримувач.
Адреса адресанта надрукована разом з конвертом, у лівому верхньому куті — зворотня адреса.

Адреса́нт (нім. Adressant, від фр. adresser — направляти, посилати) — той, хто адресує, надсилає кому-небудь лист, звернення, вантаж, заяву, тобто, є відправником[1][2].

В поштових відправленнях з використанням конвертів та бандеролей, адреса відправника (адресанта) листа вказується зліва вгорі (рідше просто вгорі), а одержувача (адресата) — праворуч внизу[3].

На фірмових конвертах, де відправлення йдуть масово, адреса адресанта може бути попередньо надрукована разом з конвертом, тоді як адресат може вписуватись, або вноситись індивідуально. Саме поняття адресант може мати більш широкий зміст при вжитку та використовуватись, наприклад, в діловодстві, де в реквізитах звернення чи заяви вказуються послідовно поля адресата та адресанта, чи в логістиці при доставці вантажів, де в правовому полі поняття адресант підміняється юридичним терміном вантажовідправник[4].

Дані адресанта[ред. | ред. код]

Загальноприйнято, що на конверті без позначок дані про відправника розміщуються ліворуч згори, і мають такі параметри[5]:

  • Контактна інформація (ім'я відправника)
  • Заголовок (наприклад, підрозділ компанії, з якого надіслано лист)
  • Назва компанії
  • Точна адреса (одна-дві строчки, включає населений пункт, вулицю, номер будинку, офіс чи квартиру)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Що таке «адресат», «адресант». slovopedia.org.ua. Словопедія. Архів оригіналу за 7 серпня 2016. Процитовано 8 червня 2016. 
  2. Адресант. sum.in.ua. Словник української мови, Академічний тлумачний словник (1970—1980). Архів оригіналу за 8 серпня 2016. Процитовано 8 червня 2016. 
  3. Як правильно підписати поштовий конверт. korusna.info. Сайт корисної інформації. Архів оригіналу за 15 червня 2016. Процитовано 8 червня 2016. 
  4. Про затвердження Положення про основні засади організації перевезення радіоактивних матеріалів територією України. rada.gov.ua. 
  5. How to Address Professional Letters Appropriately. preply.com. 28 серпня 2018. Архів оригіналу за 29 грудня 2019. Процитовано 29 січня 2020. 

Посилання[ред. | ред. код]