Акт про державний лад Індії 1935

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Акт про державний лад Індії 1935р. — верховний закон Індійської Республіки, регулював її державний лад з 1935 по 1950р.р. Був подарований Британським парламентом у відповідь на кампанію "громадської непокори".

Основні положення[ред. | ред. код]

Відповідно до Акту про державний лад Індії 1935р. статус домініону Індія не отримала. Виконавча влада, як і раніше, залишається в генерал-губернатора (віце-короля) Індії. Він призначає Раду міністрів, видає укази, керує військовою справою та ін. Новим було введення федеральної схеми: Індія проголошувалася федерацією провінцій і князівств. Відповідно до цього федеральна законодавча влада вручалася генерал-губернаторові і двопалатному парламенту. У Державній раді (нижня палата) і Союзних зборах до сорока відсотків місць належало представникам індійських князівств. Британський уряд сподівався, що союз з індійськими князівствами стане опорою британського панування.

Література[ред. | ред. код]

  • Страхов М. М. Історія держави і права зарубіжних країн: Підруч. для студ. юрид. спец. вищ. навч. закл. — 2-ге вид., переробл. та допов. — К.: Концерн «Видавничий Дім «Ін Юре», 2003.
  • Конституційне право зарубіжних країн. Підручник для вузів. Під заг. Ред. М. В. Баглая, Ю. І. Лейбо, Л. М. Ентіна. - М.: Видавництво НОРМА, 2000
  • Чиркин В. Є. Конституційне право зарубіжних країн. - М.: МАУП, 2002.
  • Чиркин В. Є. Конституційне право зарубіжних країн. Практикум. - М.: МАУП, 1999.