Александрійський квартет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«The Alexandria Quartet»
Файл:TheAlexandriaQuartet.jpg
Автор Lawrence Durrell
Країна Great Britain
Мова English
Видавництво Faber and Faber (UK) & Dutton (US)
Видано 1962
Тип носія Print (hardback and paperback)
Сторінок 884 (Faber edition)
ISBN 0-571-08609-8
Попередній твір Bitter Lemonsd
Наступний твір The Revolt of Aphrodited

«Александрійський квартет»тетралогія романів британського письменника Лоуренса Даррелла, опублікованих між 1957 і 1960 роками. Маючи критичний і комерційний успіх, перші три книги представляють три точки зору на одну групу подій і персонажів в Александрії, Єгипет, до Другої світової війни та під час неї. Дія четвертої книги відбувається через шість років.

Як пояснює Даррел у своїй передмові до «Бальтазара», ці чотири романи є дослідженням теорії відносності та понять континууму та суб’єкт-об’єктного відношення, темою якого є сучасне кохання. Перші три книги «Квартету ‍ '​ пропонують однакову послідовність подій з кількох точок зору, дозволяючи індивідуально поглянути на одну групу подій. Четверта книга показує зміни з часом.

Ці чотири романи:

  • Джастін (1957)
  • Бальтазар (1958)
  • Маунтолів (1958)
  • Клеа (1960).

В інтерв’ю Paris Review 1959 року[1] Даррелл описав ідеї, що стоять за квартетом, у термінах конвергенції східної та західної метафізики, заснованої на перевертанні Ейнштейном старого погляду на матеріальний всесвіт, і Фройдом, що зробив те саме щодо концепції стійкої особистості, які дають нове уявлення про реальність.

У 1998 році журнал Modern Library поставив «Александрійський квартет» на 70-му місці у своєму списку 100 найкращих англомовних романів 20 століття .

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Andrewski, Gene; Mitchell, Julian (23 квітня 1959). Lawrence Durrell: The Art of Fiction No. 23 (interview). The Paris Review. Процитовано 1 липня 2006. pp. 26–27.

Подальше читання[ред. | ред. код]

  • Haag, Michael. Alexandria: City of Memory. London and New Haven: Yale University Press, 2004.