Алексєєнко Надія Іванівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Надія Іванівна Алексєєнко (?-1919) - меценатка, почесна громадянка міста Катеринослав (нині м. Дніпро), дружина Івана Мартиновича Алексєєнка, купця I-ї гільдії.

Надія Алексєєнко
Надія Алексєєнко
Надія Алексєєнко
 

Біографія

[ред. | ред. код]

Про життя Надії Іванівни до смерті її чоловіка збереглося мало відомостей. Вона не брала активної участі в торгівельних справах, якими керував її чоловік Іван Мартинович. Відомо, що вона разом із чоловіком мешкала у власному особняку на розі вулиць Первозванівської та Каретної (нині вулиця Короленка та Челюскіна). Після смерті чоловіка в 1910 році вона стала відомою завдяки благодійній діяльності.

У 1919 році, під час революційних подій, Надія Іванівна загинула при нез'ясовних обставинах.

Благодійна діяльність

[ред. | ред. код]

Найбільше Надія Іванівна Алексєєнко прославилася своєю щедрістю та внеском у розвиток міста. Після смерті Івана Мартиновича вона отримала все майно з умовою, що частина коштів буде використана на потреби міста. Виконуючи волю чоловіка, Надія Іванівна передала місту дві ділянки землі на розі Пушкінського проспекту й вулиці Короткої та зробила найбільшу пожертву в історії Катеринослава - 652 500 рублів для будівництва дитячої лікарні.

Почесне звання

[ред. | ред. код]

За такий значний внесок Міська Дума Катеринослава подала клопотання про присвоєння Надії Іванівні звання Почесної громадянки міста. Ця процедура була складною, зокрема через те, що звання просили присвоїти жінці. Однак, 20 листопада 1911 року її кандидатура була затверджена імператором, і вона стала першою жінкою в місті, удостоєною цього звання.

Вшанування пам'яті

[ред. | ред. код]

У 1912 році архітектор Дмитро Степанович Скоробогатов розробив проект дитячої лікарні, будівництво якої завершилося на весні 1913 року. Надія Іванівна була довічною піклувальницею цього закладу. На знак вдячності за її внесок вулиця Коротка, на якій розташований комплекс дитячої лікарня, отримала назву Надєждєнська, а вулиця Каретна, де проживала родина купців, була перейменована на їхню честь - Алексєєнківська.

У радянські часи ці вулиці отримали нові назви: Надєждєнська стала вулицею Чичеріна, а Алексєєнківська - вулицею Челюскіна. З 2015 року вулиця Чичеріна знову носить ім'я Надії Алексєєнко.

Література

[ред. | ред. код]
  1. Ми дали вам хороші фінанси, ви дайте нам хорошу політику - Михайло Мартинович та Надія Іванівна Алексєєнко // Золоті імена в історії міста. Почесні громадяни Катеринослава. - Дніпропетровськ : ДОУНБ, 2009. - С. 52-57
  2. Хто така Надія Алексєєнко? // Наше місто. - 2017. - №16. - С. 2
  3. Сухоніс Д. На честь Надії, а не Чичеріна // Наше місто. - 2018. - №35. - С. 27
  4. Старостін В. Алексєєнковська дитяча лікарня // Столиця степового краю. Дніпропетровськ. - Дніпропетровськ : Дніпрокнига, 2004. - С. 252-256
  5. Лазебник В. "За пожертвування місту Катеринославу ділянки землі та 652 500 рублів на справи благодійництва..." // Почесні громадяни міста Катеринослава 1868-1917. - Дніпро : АРТ-ПРЕС, 2020. - С. 152-161

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Надія Алексєєнко - почесна громадянка Катеринослава
  2. Надії Алексєєнко вулиця
  3. Історики розповіли дніпровцям про мецената Надію Алексєєнко, на честь якої названо одну з вулиць міста