Очікує на перевірку

Антрвольт (архітектура)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Антрвольт, антревольт (через фр. entrevolte від італ. antervolta — «перед дугою») — частина площини стіни між архівольтом (обрамленням, дугою) арки і розташованим над нею карнизом або між архівольтами сусідніх арок в аркаді.

У ширшому значенні — площина стіни, прорізана аркою чи арками без архівольтів. Така сама площина у фронтоні — тимпан[1].

Схоже на трикутник поле не несе конструктивного навантаження, тому, згідно з тектонічними закономірностями, воно заповнюється декоративним рельєфом, алегоричною скульптурою, розписом, мозаїкою, орнаментальними розетками. В окремих випадках може бути ажурним чи навіть наскрізним, незаповненим полем. Класичним прикладом композиційного рішення «аркади по колонах» з медальйонами в антрвольтах, що зображують сповитих немовлят, дав видатний архітектор італійського Відродження Філіппо Брунеллескі в Оспедале дельї Інноченті у Флоренції (1419—1445).

У будівлі Головного Адміралтейства в Санкт-Петербурзі (архітектор А. Захаров; 1806—1823) антрвольти центрального та бічних Невських павільйонів оформлені алегоричними рельєфами, що прославляють морську могутність Росії.

Галерея

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Власов В. Г. Антрвольт, антревольт // Власов В. Г. Новый энциклопедический словарь изобразительного искусства. В 10 т. — СПб.: Азбука-Классика. — Т. I, 2004. — С. 355